Rasursi na raspolaganju

Udruženje 'Kupujmo i koristimo domaće' podržava radnike Dite

Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2015. u 14:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" odlučilo je podžati hrabru odluku radnika tvornice Dita, te im konktretnim akcijama i savjetima pomoći da spase svoju tvornicu.

Predsjednik Udruženja Admir Kapo izjavio je da su sretni što se Dita nije predala i dodao da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje njenim radnicima.

''Domaći proizvođači itekako su svjesni problema s kojima se susreću svi bh., a posebno veliki gospodarski subjekti, zato u okviru Udruženja razmatramo konkretne mjere podrške Diti kako bi iz ove krizne situacije izašla kao pobjednik'', dodao je Kapo.

Podršku je izrazio i Muamer Aleta, vlasnik domaćeg trgovačkog lanca Amko komerc, koji upošljava više od 1.500 radnika, priopćeno je iz Udruženja.

Pomoć Diti pružaju i Kantonalna privredna komora Tuzla i Omega

Pomoć tuzlanskoj Diti pružit će Kantonalna privredna komora Tuzla (KPKT) i firma Omega dogovoreno je na današnjem sastanku u Tuzli.

''Kantonalna privredna komora zajedno s našom članicom Omegom uključila se u projekt pomoći Diti'' potvrdio je Nedret Kikanović, predsjednik KPKT.

Sa stečajnim upravnikom i Sindikatom Dite smo razgovarali o tome da ćemo ići u smjeru iznalaženja strateških partnera, za koje ćemo uraditi jednu zajedničku aplikaciju, dodao je on.

''Plasman proizvoda Dite preko trgovačkog lanca Omega je jedna pozitivna priča, jer je to jak distributivni lanac, koji može pokriti dosta tržišta BiH'', ocijenio je Kikanović.

Omega kao jedan od najvećih distributivnih lanaca u BiH izaći će ususret lokalnom partneru Diti, kazao je, također, Edim Džambić generalni direktor firme Omega.

''Radit ćemo bez zarade dok se Dita ne oporavi, imamo više od 900 kupaca u BiH'', istaknuo je Džambić.

Stojimo im na raspolaganju za financiranje ulazne sirovine, poručio je on.

''Dita nije ostala sama, trgovački lanci koji puno znače u BiH su zainteresirani da nas uvedu u prodajne objekte i da nas pomognu financiranjem sirovina i repromaterijala'', naglasio je Hajrudin Kunalić stečajni upravnik Dite.

Dodao je da je stalno govorio da je izlaz za Ditu traženje strateškog partnera, a da se u tijeku stečaja radi ono što se može,da ne bude oštećenja stečajne mase, dok će se iz prihoda koji se ostvare pokrivati troškovi.

''Ovo su pokazatelji da nije bila uzaludna borba i čuvanje tvornice Dita, koji su radnici čuvali tri godine, bez ijednog feninga'', poručio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Dite.

Gotovo 40 radnika trenutno radi u Diti, neki osposobljavaju mašine, pripremaju praškasti pogon, navodi on.

''Nadamo se da ćemo nakon skupštine povjerilaca, 30. lipnja, biti u situaciji da Diti treba još radnika'', poručio je Mehmedović.

Kopirati
Drag cursor here to close