Zdravstveni radnici najavili štrajk

U ŽZH ne postoji niti jedan sindikat u privatnom sektoru

Jedan od ključnih razloga je nepostojanja niti jednog sindikata u privatnom sektoru u ŽZH je strah radnika od gubitka posla
Gospodarstvo / Flash | 26. 10. 2017. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županiji Zapadnohercegovačkoj ne postoji niti jedan sindikat u privatnom sektoru. Jedan od ključnih razloga je strah radnika od gubitka posla. Upravo da ih ohrabre i upoznaju s ulogom Sindikata, Centar za građansku suradnju Livno i Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava organizirali su u Posušju javni sastanak na temu: ''Sindikat, kolektivna snaga radnika!''

Prava radnika najviše se krše u privatnom sektoru. Nije rijetkost da brojni rade za plaće ispod minimuma a ni da su žrtve ucjena. Bez sindikata - teško da mogu u praksi zaštititi svoja prava, javlja Federalna televizija.

''Sindikat je jedna kolektivna snaga radnika, bez te kolektivne snage sam pojedinac ne može se izboriti sa sustavom, sa problemima, sa kršenjem radničkih prava ali udruženi u Sindikat mogu jako puno toga postići'', izjavila je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju Livno.

A da bi to i sindikat postigao - pred radnicima su dugotrajna pregovaranja s poslodavcem.

''Radnici imaju manja prava nego što su imali prije više desetljeća, možda čak i prije sto godine. Danas se ljudi svode na brojeve, njihova se prava ne poštuju, zakoni se ne poštuju, ne pridržavaju se oni koji organiziraju život u našoj zajednici, izbjegavaju ispunjavati svoje dužnosti'', izjavila je za FTV Vesna Ćorluka, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH.

Svojim primjerima - sindikati zaposlenih u javnom sektoru u ŽZH će pružiti potporu radnicima iz privatnog da bi i oni postali dio općeg kolektivnog ugovora.

''Tako da sve grane koje postoje se ugrade u taj opći kolektivni ugovor i donositi svoje granske kolektivne ugovore, a isto tako da probamo raditi na tome da odredimo najnižu satnicu i najnižu plaću u našoj županiji ispod kojeg minimuma se ne može ići'', kazao je Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH. 

Zaposleni u zdravstvu u ovoj županiju povećanje satnice još čekaju. U većini županija kolektivni ugovori su potpisani sa iznosom dogovorenim na razini Federacije.

''Kolektivni ugovor konačno prije tri tjedna je na razini ministarstva i našeg fonda usuglašen, i satnica 2.31 KM, ustvari manja je nego u Federaciji, 37 i pol radnih sati tako da je oko prilike 7 i pol posto povećanje plaće, međutim naš ministar to drži u ladici'', izjavila je predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika u ŽZH Zdravka Jukić.

Federalna TV doznaje kako će za dva tjedna zdravstveni radnici organizirati štrajk upozorenja, a ne isključuju ni mogućnost generalnog štrajka.

Kopirati
Drag cursor here to close