Slijede prijave

U Zenitu prodan udio Općine Neum

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2015. u 07:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je potpisana odluka kojom je Agencija za privatizaciju (AZP) Hercegovačko-neretvanske županije donijela odluku da skoro 80 posto udjela u hotelu Zenit u Neumu proda tuzlanskom lancu trgovina Bingo unatoč brojnim upozorenjima kako je sam proces obilovao nezakonitostima i upozorenjima lokalnih vlasti da bi sve moglo završiti na sudovima s kaznenim prijavama.

Naime, AZP HNŽ-a raspisao je javni natječaj za prodaju državnog kapitala u hotelu Zenit u Neumu koji, prema tim navodima, iznosi 5,8 milijuna maraka, što u ukupnome udjelu čini 79,73 posto.

Istodobno, prema istim navodima iz Agencije, u strukturi kapitala ovoga hotela je i Brodomerkur d.d. Split koji je u sastavu kompanije Mepas s 20,27% kapitala. Na natječaj su se, uz kompaniju Bingo, prijavili i ugledna obitelj Marić iz Austrije koja ima građevinsku kompaniju te gradi brojne objekte diljem Europe, te poznata NBA zvijezda Mostarac Bojan Bogdanović s još jednom kompanijom iz Neuma.

Nakon otvaranja ponuda utvrđeno je kako Bingo ima poslovni plan s najvećim iznosom uz najavu gradnje hotela s 1000 ležajeva umjesto sadašnjih 300, dok je, pak, obitelj Marić ponudila najviše "keša" za kupovinu hotela i najavila proširenje, a Bogdanović je jedini uputio ponudu bez proširenja.

U međuvremenu su iz Općine Neum poručili, s obzirom da nisu bili uključeni u proces, kako neće dopustiti proširenje hotelskih kapaciteta što je protivno regulacijskom planu te da novi vlasnik neće dobiti urbanističku dozvolu,piše Večernji list.

Ništa od toga nije zaustavilo AZP HNŽ-a da okonča proces prodaje hotela Zenit, a sve strane najavile su tužbu Ministarstvu turizma HNŽ-a. ?U međuvremenu su u Općini Neum utvrdili kako su oni suvlasnici pet posto udjela u ovome hotelu te da je to trenutačno stanje u sudskom registru.

Ta spoznaja je privatizaciju učinila upitnom te se postavlja pitanje odgovornosti za provedbu cijele procedure. Vlasnički udio u hotelu je u međuvremenu promijenjen bez provođenja procedure. I to se vidi u sudskom registru jer se ništa ne može provesti bez sazivanja skupštine dioničara hotela Zenit, pa se postavlja pitanje tko je to napravio.

Uz to, uz prodaju hotela Zenit, stoji i hipoteka na nekretninu u korist Jugobanke, odnosno njegove nasljednice u BiH Union banke u kojoj stoji "zabrana otuđenja".

Kopirati
Drag cursor here to close