Saveza općina i gradova FBiH

U zadnjih 50 godina oni su uradili najviše posla

U Neumu je održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2022. u 08:00 Bljesak.info
TV priloga svečanosti u Neumu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 80 sudionika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i veleposlanstava.

Skup je otvorio predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Suad Huskić koji je istaknuo kako su lokalne zajednice za proteklih 50 godina prošle mnogo toga.

''Prošli smo obnovu državnosti, preživjeli rat, obnavljali naše domove i infrastrukturu. Prošli smo kroz tranziciju društvenog uređenja i promjenu ekonomskih odnosa. U svemu onome što je proživljavala Bosna i Hercegovina i njeni građani, iznijeli smo ogroman teret. U institucionalnom smislu, usudio bih se reći i najveći teret. Možda su neki nivoi vlasti u zadnjih 50 godina imali i trošili više novca, ali ja ću reći da su općine i gradovi uradili najviše posla''.

Nadalje, predsjedavajući Huskić je istaknuo kako je Savez mjesto na kojem smo se u proteklom periodu najbolje međusobno razumjeli, mjesto na kojem smo bili podrška jedni drugima. ''Savez općina i gradova nas je okupljao i jačao, bio naš glas i podrška.“

Nadalje skupu su se obratili entitetski i državni predstavnici, predstavnici veleposlanstava Kraljevine Švedske i Švicarske Konfederacije, Saveza općina i gradova Republike Srpske, Vijeća Europe, Mreže asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Jugoistočne Europe, a putem snimljene video poruke skupu su se obratili Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Predsjednica Švedskog Saveza općina i gradova i drugi.

Direktorica Saveza, Vesna Travljanin u svome obraćanju podsjetila je prisutne kroz kako težak period je prošao Saveza u ovih 50 godina.

''I u ratnom periodu Savez je radio i djelovao, istina pod teškim uvjetima. U tom periodu inicirali smo prihvaćanje Europske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Bosna i Hercegovina prihvatila 1994. godine.“

Direktorica Travljanin je istaknula uspjehe koji stoje iza Saveza, ali naglasila i velike izazove koji stoje ispred, a koji su u značajnoj mjeri sadržani i u Strategiji razvoja Saveza za period 2022. – 2027. koja je usvojena na radnom dijelu Skupštine Saveza koja je prethodila Svečanoj ceremoniji.

Svečana ceremonija je uveličana i dodjelom plakete istaknutim pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i doprinos u razvoju Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom plakete su dobili akademik Mirko Pejanović, Jasmina Zubić, gdin Slaviša Šućur, Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini, Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe, Savez opština i gradova Republike Srpske, gradonačelnik Jasmin Imamović, Hamdija Jahić, načelnik Hamdo Ejubović, Ivan Vukadin, Predrag Šupljeglav, Mediha Nuhbegović, Zlata Ibrahimpašić, Brankica Bašić, Mario Vignjević, Miroslav Landeka, te posthumno Husejin Smajlović i Ljubo Bešlić.

Na kraju svečane ceremonije upriličeno je potpisivanje Sporazuma Saveza sa Federalnim ministarstvom finansija/financija i Razvojnom bankom Federacije o osnivanju financijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na EU i ostale fondove.

Namjera fonda je da se putem Razvojne banke omogući lokalnim vlastima beskamatna sredstva za financiranje svih vrsta troškova koji nastaju za predfinanciranje i sufinanciranje odobrenih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close