Pos'o je težak

U Upravi bez natječaja uposlene 63 osobe

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2015. u 08:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Upravi za neizravno oporezivanje od 1. studenog prošle, pa do 18. studenog ove godine bez javnog natječaja zaposlene su ukupno 63 osobe, stoji u podacima koje je Uprava dostavila zastupniku Sadiku Ahmetoviću (SDA), koji je zatražio da mu se dostave informacije i popis uposlenih po regionalnim ispostavama, primljenih bez natječaja u posljednjih 12 mjeseci.

Prema tim podacima u Središnjem uredu Uprave zaposleno je devet osoba, u Regionalnom centru Banja Luka 13, u Regionalnom centru Mostar 11, u Regionalnom centru Sarajevo sedam osoba, a najveći broj osoba zaposlen je u Regionalnom centru Tuzla, njih 23.

Kako je prenijelo Oslobođenje, neke od njih zaposlene su na osnovu rješenja Agencije za državnu službu BiH, vraćanja državnog službenika nakon isteka neplaćenog odsustva, rješenja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme.

Međutim, navodi Oslobođenje, Ahmetović je ostao uskraćen za imena i prezimena zaposlenih, iako je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH dala mišljenje da podaci o imenu i prezimenu zaposlenog u javnom sektoru bez ikakve dvojbe predstavljaju informaciju od javnog značaja jer, kako je navedeno, javnost ima pravo znati tko radi u javnom sektoru zato što se on financira iz proračunskih sredstava, "u čemu značajno sudjeluju građani izmirenjem poreskih obveza".

''Nelogično je očekivati da imena i prezimena zaposlenih budu 'skrivena' zbog zaštite prava na privatnost u pogledu obrade osobnih podataka'', navedeno je, između ostalog, u mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Ahmetović je rekao za Oslobođenje kako, nažalost, nije bilo dovoljno hrabrosti od Uprave za neizravno oporezivanje da dostavi imena zaposlenih, "koji su na izravnoj usluzi građana".

''Ovako, možemo samo nagađati o kome se sve radi. Vjerujem da su brojne osobe došle do radnih mjesta putem veza, pa i rodbinskih. Nastavit ću snažno insistirati da mi se dostave i imena. Smatram da u ovom slučaju ima posla i za Agenciju za prevenciju korupcije, koja bi trebala utvrditi na koji se način zapošljava u Upravi za neizravno oporezivanje i o tome da svoj sud'', rekao je Ahmetović te dodao kako može shvatiti da se, bez javnog natječaja, zaposli jedno do dvoje ljudi uslijed hitne potrebe, ali da je 63 njih, ipak, previše.

''Ako se nastavi ovakav trend zapošljavanja, onda ulazimo u fazu anarhije'', poručio je Ahmetović.

Predsjednik Sindikata Uprave za neizravno oporezivanje BiH Mehmedalija Osmić rekao je Oslobođenju kako Upravu treba ostaviti na miru, te da se neki počnu brinuti o drugim institucijama.

''Svi su navalili na UNO sa svih strana. Ne treba zaboraviti da sam ja kao predsjednik Sindikata iznjedrio sve probleme naše uprave i bivši direktor je smijenjen, ali što ćemo s drugim institucijama. Neka se malo pozabave i njima. Uprava je krenula dobrim putem, u interesu građana i ne zanima me tko je šta rekao u Parlamentu BiH'', kazao je Osmić, ne želeći komentirati tvrdnje o načinu zapošljavanja u ovoj državnoj instituciji.

Kopirati
Drag cursor here to close