Oružja i municije

U RS-u namjenska industrija uništena, u Federaciji - cvjeta

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2015. u 07:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan obim proizvodnje oružja u FBiH prošle godine premašio je vrijednost od 70 milijuna KM, a za ovu godinu ugovoreni su poslovi od 200 milijuna KM.

Istovremeno se u Republici Srpskoj tri kompanije bore za opstanak - banjalučki "Kosmos", "Orao" iz Bijeljine i Tehničko-remontni zavod iz Bratunca.

Opširnije o tome kako je uništena namjenska proizvodnja u Republici Srskoj nakon afere Orao pročitajte na stranicama Nezavisnih novina

Umjesto namjenske proizvodnje, u "Čajavcu" su odavno svadbeni saloni, a "Zrak" iz Teslića je "izdahnuo" prije dvije godine, kada je otvoren stečaj.

Dio radnika ostalih tvornica već mjesecima štrajka tražeći nekoliko neisplaćenih plaća, uplatu poreza i doprinosa. Razlozi ovakve razlike u namjenskoj industriji između dva entiteta leže u podjeli poslova unutar vojne industrije u bivšoj Jugoslaviji do devedesetih godina, ali veliki broj stručnjaka smatra da je veoma bitnu ulogu svojevremeno odigrala i čuvena afera "Orao".

I dok namjenska industrija u RS gotovo ne postoji, u FBiH - cvjeta. U prošloj godini u namjenskoj ostvaren je rekordan promet od 150 milijuna maraka. Za ovu godinu, ako je suditi po ugovorenim poslovima, očekuje se prihod od 200 milijuna maraka. U protekle četiri godine u ovom sektoru broj zaposlenih je povećan za 34 posto.

Najuspješnija tvrtka u ovoj grani privrede u BiH trenutno je "Igman" iz Konjica. U "Igmanu" danas radi 915 radnika, s izgledima da taj broj bude povećan i na više od tisuću. Direktor Džahid Muratbegović ističe da su ugovori ove kompanije pretežno vezani za američko tržište, ali da imaju kupaca iz Europe, Azije, Afrike.

"Radimo u pune dvije smjene, a na pojedinim operacijama, gdje su uska grla, i u tri smjene. Naša proizvodnja je takva, puno mladih i žena. Imamo jedan ugovor iz Azije sa krajnjeg istoka, imamo ugovor za jednu jugoistočnu arapsku zemlju. Destinacije, tipovi, količine i komadi se apsolutno ne govore u našoj branši. Višak kapitala koji nam ostane nakon ove godine, sigurno nekih desetak milijuna, uložit ćemo u izgradnju novih proizvodnih linija, prvenstveno lovačke municije", rekao je Muratbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close