Put pod noge

U Njemačku pobjeglo 750 medicinara iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, razmatrajući radnu verziju novog zakona o radu, izražava zabrinutost, te zahtijeva od Vlade FBiH da omogući da se kolektivni ugovori u roku od godinu usuglase s novim zakonom, u protivnom može doći do toga da prestaje njihovo važenje.

To bi medicinske radnike dovelo u nezavidan položaj, ukazano je na jučerašnjoj pres-konferenciji Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, prenijelo je Oslobođenje.

Dr. Abdul Sarić, predsjednik ovog sindikata, upoznao je novinare s konkretnim prijedlozima za rješavanje prava radnika, naglašavajući kako je formiran pregovarački tim iz Saveza samostalnih sindikata, a pregovori su počeli prije četiri dana u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH.

"Pregovarački tim je dogovorio, odnosno iznio svoj prijedlog da radni materijal novog zakona o radu dođe u Ekonomsko-socijalno vijeće, gdje će na tripartitnoj osnovi Vlada FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Sindikat FBiH pronaći najbolja rješenja. Ukoliko ne dođe do toga, a nastavi se derogiranje prava radnika, i to se ne rješava na način na koji je to predviđeno, Savez samostalnih sindikata je donio operativni plan kako i što ćemo raditi u određenom momentu da bismo to spriječili. Taj operativni plan podrazumijeva aktivnosti od otvaranja socijalnog dijaloga do štrajka uposlenika u zdravstvu", kazao je dr. Sarić.

Govoreći o položaju medicinskih radnika u FBiH, dr. Sarić je podsjetio kako najmanja satnica u zdravstvu na području FBiH iznosi 1,75 KM, kolika je u Domu zdravlja u Varešu.

"U najvećem broju zdravstvenih ustanova najmanja plaća je s koeficijentom jedan, odnosno rad u zdravstvenim ustanovama iznosi 330 KM, osnovna plaća medicinske sestre je 693 KM, doktora medicine, stomatologije i farmaceuta iznosi 1.155, a liječnika specijaliste je 1.386 KM. Ove vrijednosti su 12,5 posto veće u medicinskim ustanovama u Kantonu Sarajevu", dodao je.

U dosadašnjem razdoblju, sindikat je otvorio socijalni dijalog s pregovaračkim timom Federacije o izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora.

"Samostalni sindikat nikada nije bježao od dijaloga, pogotovo kada se tiče uposlenika. Nećemo dozvoliti da ovim zakonom budu derogirana i umanjena prava uposlenih, da ih se pretvori u najamne radnike. Ukoliko dođe do smanjenja prava radnika, borit ćemo se za njihovo pravo na dostojanstven život, koji proističe iz prava na rad", naglasio je dr. Sarić.

Ovakav katastrofalan položaj radnika, naglašavaju u strukovnom sindikatu, doveo je do toga da veliki broj medicinskih radnika odlazi iz zemlje, s ciljem poboljšanja životnog standarda, te postoji tendencija, dodao je dr. Sarić, da se ovaj trend u još više pojača.

Tako je za prvi kvartal ove godine 751 građanin FBiH sa školom zdravstvene struke napustio zemlju putem Agencije za zapošljavanje i otišao na rad u Njemačku, navodi Oslobođenje.

Sindikalci podsjećaju da je osnovna plata medicinskog tehničara u FBiH 660 KM, dok je početna plaća njegove struke u Njemačkoj 1.800 eura, liječnika početnika 2.500, dok liječnik specijalista ima plaću od 3.500 do 4.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close