NDC

U Mostaru prezentirana kampanja o zaposlenosti mladih

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2016. u 11:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Mostaru upriličena prezentacija kampanje za veću zapošljivost mladih u BiH tijekom koje je istaknuto kako pored nezaposlenosti poseban problem predstavlja neaktivnost mladih na tržištu rada, kao i da je vrlo mali broj mladih koji se na dodatne načine usavršavaju i razvijaju svoja znanja, vještine i kompetencije koje bi ih učinile atraktivnima na tržištu rada.

Tim povodom u izjavi za novinare program menadžer Omladinske informativne agencije BiH Ramiz Murtić je kazao kako će u okviru spomenute kampanje, koja je započela u listopadu 2015. godine, biti provedeno 15 regionalnih dijaloga širom BiH s preko 400 ključnih aktera, predstavnika lokalne vlasti, zavoda za zapošljavanje, obrazovnih institucija, nevladinog sektora, biznis sektora, kao i razvojnih agencija i mladih poduzetnika.

Po Murtićevim riječima, svrha je dijaloga kreirati smjernice za povećanje zapošljivosti mladih, kao i predstaviti primjere dobre prakse te upoznati mlade s novom info platformom Hoću.ba, koja im može pomoći u pronalasku radnog mjesta kao i promociji njihovih rezultata.

Na upit novinara koliko su mladi danas zapošljivi i atraktivni na tržištu rada Murtić je kazao kako situacija u BiH nije blistava, te kako podaci govore kako su mladi generalno prilično pasivni kada je riječ o stjecanju određenih znanja, vještina i kompetencija koje bi ih učinili atraktivnim na tržištu rada.

"Vrlo je važno istaknuti kako je uz formalno obrazovanje, odnosno stjecanje diplome za koju se smatra da je samo ulazna karta na tržište rada, potrebno imati i posebne vještine, a vidljivo je kako ih mladi ne poznaju i ne sudjeluju u aktivnostima u kojima bi ih mogli steći", kazao je Murtić te dodao kako mladi ne posjećuju u dovoljnoj mjeri ili dovoljnom broju obuke koje im se nude te je kao primjer naveo da samo 10 posto mladih volontira.

Murtić je kazao kako je pet jako bitnih faktora koji utječu na zapošljivost mladih, a obrazovanje je samo jedan od njih. Po njegovim riječima, na prvom mjestu je neusklađenost tržišta rada i obrazovanja, budući da se veliki dio mladih danas obrazuje za nešto što neće raditi.

"Jedna polovina mladih uopće ne radi u svojoj struci, pa možemo reći da su uzalud potrošili svoje godine u formalnom obrazovanju jer ne rade posao za koji su se profilirali", kazao je Murtić.

Jedna od sudionica današnje prezentacije studentica Andrea Penava u izjavi za novinare je kazala kako nije optimistična kada je riječ o dobivanju posla nakon što se završi fakultet.

"Potrebno je malo više motivacije za mlade ljude. Mladi ljudi se ne prijavljuju na natječaje budući da se danas zaposlenje najčešće dobije preko 'veze' i mladi ne vjeruju kako je moguće dobiti posao na realan način", kazala je Penava.

Kopirati
Drag cursor here to close