Dva dana

U Mostaru konferencija o kreiranju novih radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2016. u 17:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna konferencija 'Partnerstvo lokalnih aktera za razvoj i zapošljavanje' počela je u utorak u hotelu 'Mostar' u Mostaru, u organizaciji Ureda projekta Tehničke potpore organizacijama civilnog društva (TACSO) u Bosni i Hercegovini i nacionalnog TACSO Resursnog centra u BiH, koji predvodi Vesta.

Konferencija se organizira u okviru Programa 'Ljudi ljudima' (People to People - P2P), koji je dio strategije Europske komisije za potporu civilnom društvu kao i bitna komponenta TACSO projekta koji financira EU.

Fokus konferencije je na značaju partnerstva svih lokalnih aktera u svrhu prepoznavanja prilika i mogućnosti za razvoj i kreiranje novih radnih mjesta, posebice u ruralnim područjima te za mlade i socijalno isključene skupine.

Na konferenciji će biti predstavljene najbolje prakse zapošljavanja, sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, sa svrhom povećanja mogućnosti za zapošljavanje te za lokalni i ruralni razvoj.

Kao primjer dobre suradnje između institucija vlasti, kompanija i organizacija civilnog društva u misiji zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti, prvog dana konferencije predstavljen je tzv. 'goraždanski model'.

Po riječima direktorice Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjske županije (BPŽ) Goražde Nafije Hodo, goraždanski model je zapravo lokalno partnerstvo.

"Mi smo to uradili kada je došao investitor koji je tražio da ima radnu snagu i to educiranu, s kompetencijama, znanjima i vještinama. Mi nismo imali takve osobe na evidenciji. Imali smo jako puno nezaposlenih te smo se prihvatili posla u suradnji s USAID-om, s Ministarstvom obrazovanja, Srednjom stručnom školom, s poslodavcem, koji im je dao impute koje su kompetencije, znanje i vještine potrebni za ta radna mjesta", kazala je Hodo, dodavši kako su napravili jedan program i krenuli u njegovo realiziranje.

"Veliki posao je bio na službi za zapošljavanje jer smo preko 3.600 individualnih razgovora obavili s nezaposlenim osobama, prvo da ih informiramo, a onda i motiviramo. Sretni smo što je na kraju poslodavac bio zadovoljan i što smo osigurali 700 certificiranih šivača auto-presvlaka, a što je donijelo oko 1.100 radnih mjesta.

Dakle, pored njih, priliku da se zaposle dobile su i mlade visokoobrazovane osobe, ekonomisti, pravnici, informatičari", kazala je Hodo, naglasivši kako im je ovaj model poslužio i za dalje te da surađuju i primjenjuju ga i s drugim poslodavcima.

Hodo je kazala kako su ovi projekti educiranja i pripreme jako važni jer oni daju dobre rezultate pri zapošljavanju te kako je preko ovakvih i sličnih programa zaposlenje u BPŽ-u našlo jako puno ljudi.

"U našoj županiji 2003. godine bilo je 5.900 nezaposlenih osoba, a 3.600 zaposlenih, a danas imamo 7.400 zaposlenih, a 3.400 nezaposlenih", kazala je Hoto te naglasila kako su i druge službe za zapošljavanje počele slijediti ovaj 'goraždanski primjer', ali da je u to potrebno uključiti sve ljudske resurse.

Dvodnevna konferencija u Mostaru dobra je prilika i da organizacije civilnog društva informiraju o svojim resursima za pružanje obuka, prekvalifikacijskih usluga koje odgovaraju potrebama tržišta rada i osiguravaju povećanje zaposlenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close