Ekonomija

U karanteni i bez posla, Amerikanci sve više osjećaju posljedice pandemije

Tjedno izvješće Zavoda za zapošljavanje o stanju nezaposlenih, što su najažurnija informacija o zdravlju ekonomije, potvrdilo je mišljenje ekonomista da je najduži trend zaposlenosti u povijesti Sjedinjenih Država završio u ožujku.
Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2020. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za dobivanjem naknade za nezaposlene premašio je brojku od šest milijuna prošli tjedan, dok je na snagu stupilo još mjera u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusom, za koju ekonomisti kažu da je ekonomiju gurnula u recesiju.

Tjedno izvješće Zavoda za zapošljavanje o stanju nezaposlenih, što su najažurnija informacija o zdravlju ekonomije, potvrdilo je mišljenje ekonomista da je najduži trend zaposlenosti u povijesti Sjedinjenih Država završio u ožujku.

Početni zahtjevi za naknadom za nezaposlene iznosili su 3.341 milijuna, da bi do kraja tjedna završno s 28. ožujkom iznosili 6.648 milijuna, objavila je vlada. Informacije za prethodni tjedan su revidirane i pokazuju da je bilo 24 000 više zahtjeva nego što je prvotno zabilježeno, čime je broj porastao na 3.307 milijuna.

Ekonomisti s kojima je Reuters razgovarao predviđali su da će zahtjevi za naknadom skočiti na 3.5 milijuna u prošlome tjednu, iako su procjene išle i do 5.25 milijuna.

"Slično kao prošlotjedne brojke o broju zahtjeva za naknadom za nezaposlene, današnje izvješće zrcali žrtvu koju američki radnici rade za svoje obitelji, susjede i zemlju u svrhu usporavanja širenja zaraze", izjavio je Eugene Scalia, američki ministar rada, navodi Hina.

SAD ima najveći broj slučajeva zaraženih Covidom-19, respiratornom bolešću uzrokovanom virusom, s više od 214 tisuća zaraženih. Blizu 5000 ljudi je dosad umrlo od zaraze, navodi Reuters.

Zahtjevi za naknadom za nezaposlene bili su na svome vrhuncu između 2007. i 2009. godine, kad su za vrijeme recesije iznosili 665 000 tjedno. Tada se broj onih koji su izgubili poslove popeo na 8.7 milijuna.

Ekonomisti kažu da se zemlja treba pripremiti za eskalaciju zahtjeva, djelomično zahvaljujući i velikodušnim naknadama za novonezaposlene uključene u fiskalni paket u iznosu od 2.3 bilijuna dolara koji je prošli petak potpisao predsjednik Donald Trump. Paket mjera federalne vlade uključuje i ublaženje uvjeta za traženje naknade za nezaposlene, prenosi HIna.

Kopirati
Drag cursor here to close