Glamočko polje

U Glamoču počinje ispitivanje radioaktivnosti zemlje i vode

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2014. u 07:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane BiH sklopilo je ugovor s Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske o ispitivanju radioaktivnosti zemlje i vode na više lokacija koje koriste Oružane snage BiH.

Ono što je izvjesno jeste da će jedna od lokacija za ispitivanje radioaktivnosti zemlje i vode biti i Glamočko polje, koje dugi niz godina služi vojsci za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava, pišu "Nezavisne novine".

Iz Ministarstvo obrane BiH su potvrdili da se ispitivanje vrši "s ciljem zaštite pripadnika Oružanih snaga BiH", ali da nema indicija o pojačanoj radioaktivnosti na vojnim lokacijama.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH, Dušanka Majkić rekla je za "Nezavisne novine" da je Ministarstvo obrane tek na njeno insistiranje pristalo na ispitivanje radioaktivnosti, i to na vojnom poligonu u Glamoču, prenosi Srna.

"Tamo se uništavaju minsko-eksplozivna sredstva bez ikakvog nadzora i kontrole, a BiH je jedina zemlja koja to radi na takav način, dakle otvorenom detonacijom. Za tad dio je zadužena američka tvrtka Sterling", navodi Majkićeva.

Ona ističe da je uništavanje granata i mina na ovaj način "veoma ozbiljan problem" koji uvelike utječe na kvalitetu života ljudi u Glamoču.

"Tamo je kaos, a problem godinama postoji. Građani se prvenstveno žale, jer im zbog otvorenih detonacija pucaju zidovi kuća, a imaju i problem a vodom", ističe Majkićeva.

Odgovarajući na pitanje da li joj je poznato koje su ostale lokacije, Majkićeva odgovara da je, koliko zna, riječ isključivo o Glamoču, a da je upotreba termina "ostale lokacije" primjer netransparentnosti u ovom procesu.

Kopirati
Drag cursor here to close