Nešto novo

U državnu službu se neće moći sa svakakvim diplomama

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tekstove oglasa koje raspisuje Agencija za državnu službu u okviru svojih nadležnosti trebalo bi ugraditi napomenu u tekst oglasa da su valjane samo diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove, odnosno da su kao takve jedino pogodne javne isprave kako u natječajnim procedurama, tako i u pravnom prometu u Bosni i Hercegovini.

Rečeno je to nakon sastanka vršitelja dužnosti direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Huseina Nanića i direktora Agencije za državnu službu BiH Nevena Akšamije.

Tema sastanka bila je primjena člana 54. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH kojim je propisano da će "nadležni državni organi te drugi organi i organizacije u svrhu zaposlenja ili javne funkcije priznavati samo one akademske stupnje i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove".

Tokom sastanka sagledani su svi aspekti primjene odredbe člana 54. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini te je zaključeno da je svakako opredjeljenje dviju agencija da se započne s primjenom navedene odredbe, te da ova odredba bude sadržana u Uputstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close