Poslovanje

U društvu s Ruandom

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2015. u 07:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analizirajući pravo vlasništva, poreze, rasprostranjenost korupcije, osobne, trgovinske i monetarne slobode, birokraciju i zaštitu ulagača magazin Forbes je našu zemlju svrstao u društvo najegzotičnijih zemalja za poslovanje među kojima su Ruanda, Zambija i Barbados, piše Dnevni list.

BiH se našla na 84. mjestu, samom začelju europskih država, a “utjeha” su nam Srbija koja je jedno mjesto iza nas, Ukrajina i Rusija.

Ukoliko gledamo prethodna rangiranja koja rade analitičari ovog jednog od najuglednijih svjetskih magazina, naša zemlja iz godine u godinu stalno nazaduje, odnosno ostale zemlje napreduju. Koliko su ostale zemlje bivše nam države ispred nas, govori i podatak prema kojemu je Slovenija 14. na ovoj ljestvici i to ispred SAD-a koji je na 18. mjestu, a slijede Makedonija koja je na 31., Hrvatska na 46., a Crna Gora je na 48. mjestu.

Obeshrabreni ulagači

Ukoliko gledamo pojedinačne kriterije, BiH je najlošije ocijenjena kada je u pitanju birokracija pa se po tom kriteriju našla na dalekom 120. mjestu. Slijede vrlo loše ocjene za porezno opterećenje po kojima je BiH pozicionirana na 118. mjesto.

Na niskoj razini su i osobne slobode po kojima BiH zauzima 67. mjesto, sloboda trgovine 36., dok je najbolje ocijenjena monetarna sloboda. Dosta loše su ocijenjeni i segmenti imovinskih prava te zaštita investitora, a za loš položaj države, kada su u pitanju uvjeti poslovanja, kriva je i korupcija. Forbes ističe kako je ekonomija naše zemlje “u tranziciji s vrlo ograničenim tržišnim reformama”, a koja se uglavnom oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i namještaja, “ali i na stranu pomoć”, dok strane banke, uglavnom one iz Austrije i Italije, kontroliraju većinu bankarskog sektora.

Forbes smatra kako “decentralizirana vlast koči i usporava koordinaciju ekonomske politike i reforme, dok opsežna birokracija i podijeljeno tržište obeshrabruju strane ulagače”. Ističu kako privatni sektor u BiH ipak raste, istina vrlo sporo, ali i kako strane investicije bilježe konstantan pad još od 2007. godine.

“Javna potrošnja je i dalje visoka, a sve zbog opsežne administracije na državnoj, entitetskoj i lokalnoj razini. Visoka nezaposlenost i dalje je najozbiljniji makroekonomski problem”, nabraja se u ovoj analizi.

Najgora je birokracija

Metodološki pristup koji koristi Forbes praktično je isti kao i Svjetske banke. Pravna sigurnost je među najvažnijim parametrima atraktivnosti za ulaganja nekog područja.
Sama birokracija je najviše zaslužna za lošu poziciju. BiH se promatra na osnovi složenosti sustava, velikog broja institucija, posebno onih koji izdaju dozvole, ali i broja procedura, što dovodi do visokog stupnja birokratizacije u ovakvim izvješćima, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close