Dobar urod

U Čapljini još traje berba jabuka

Gospodarstvo / Flash | 17. 12. 2015. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do prije koju godinu informacija o berbi jabuka u zadnjem mjesecu u godini na području Hercegovine mogla se uvrstiti u rubriku "vjerovali ili ne". Međutim, više nije tako, a dokaz tomu su aktivnosti u plantažama Agroherca u Višićima, općina Čapljina.

Još uvijek se bere na veliko, o čemu svjedoči i angažman pedesetak sezonskih berača, piše Večernji list.

Govoreći o kasnoj berbi, agronom Nikola Mijić kaže kako su ove godine malo odužili berbu kasne jabuke pink lady.

''Iako je temperatura početkom studenog bila loša za boju, pa i veličinu jabuka, na kraju je ispalo dobro. Temperature su bile nepovoljne zato što ova kasna jabuka dobiva boju po principu niskih temperatura. Znači ako je ujutro niska temperatura, a preko dana toplije, jabuka će dobiti više crvene boje, što je za naše tržište iznimno značajno, premda u nekim drugim zemljama crvena boja ploda nije ni bitna. Početkom studenoga temperature su bile visoke, osjetno više nego prošle godine, što je usporilo proces dozrijevanja. Zbog sunčanog vremena nismo žurili s berbom, a urod je zaista obilan'', ističe Mijić.

Berba jabuka na oko pedesetak hektara voćnjaka, različitih sorti kraljice voća traje duže od pet mjeseci, što ne pamti ni Niko Ivanković.

''Bilo je i prije tridesetak i više godina jabuka na imanju, ali su to bile ranije sorte, ovakvog nečega do sada nije bilo'', govori Niko koji je cijeli radni vijek proveo u ovoj tvrtki za koju je vezan i nakon odlaska u mirovinu.

Što je zanimljivo, berba će potrajati još koji dan.

''Sada je berba specifična, ne može se odmah ujutro brati, treba pričekati da se podigne inje i onda krenuti. Mislim da će posla biti sve do konca tjedna, a onda slijede kalibraža i slaganje, pa će, vjerojatno, oko jabuke raditi sve do Božića'', dodaje Niko.

Jasno, narod bi rekao - nikad ne reci nikad, pa tako i ovogodišnja berba u tzv. višićkoj kaseti predstavlja obaranje svih rekorda kada je u pitanju agrar juga Hercegovine, ističe.

Kopirati
Drag cursor here to close