16+1

U BiH sve raste: Želimo izvoziti u Kinu

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2016. u 16:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Peti summit predstavlja dokaz da smo svi zajedno postigli značajan napredak koji se odnosi na jačanje saradnje između naših 17 prijateljskih zemalja'', kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na plenarnoj sjednici Petog summita 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom Narodne Republike Kine (16+1), koji se održava u Rigi.

Zvizdić je u uvodnom obraćanju informirao sudionike o pozitivnim pomacima u BiH, između ostalih, činjenici da je BiH uspješno ispunila sve uvjete koje je pred nju postavila Europska unija te da je u rujnu prihvaćena aplikacija za članstvo u EU.

"Zbog toga će BiH u prosincu dobiti upitnik koji predstavlja naredni korak ka dobivanju kandidatskog statusa, što će otvoriti novo poglavlje u odnosima s EU", kazao je Zvizdić, ističući da bi BiH trebala dobiti status kandidata do kraja sljedeće godine.

Također je naglasio da BiH nastavlja s implementacijom brojnih reformskih mjera u oblasti porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

"Reforme koje smo proveli u zadnjih 15 mjeseci su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast BDP-a od 3,1 posto te otvaranje novih 25.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH - rast izvoza, rast industrijske proizvodnje te rast turizma su u porastu", naveo je.

Izvoz u Kinu

Istaknuo je i da je BiH suglasna s tekstom Deklaracije "Tri mora" te izrazio uvjerenje da deklaracija predstavlja dobru osnovu za promoviranje suradnje i razvoj industrijskih kapaciteta zemalja "16+1".

U tom smislu, naglasio je interes BiH za izgradnjom željezničke pruge Beograd-Sarajevo-Ploče, nastavak izgradnje paneuropskog koridora 5c, izgradnjom Jadransko-jonske auto ceste te izgradnjom i modernizacijom riječnih luka, u slučaju BiH - luke Brčko.

Naveo je projekte u BiH koji su u tijeku, ali i nove planirane projekte koji su u skladu s ciljevima 16+1 saradnje.

"Projekt pripreme za izgradnju termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 Tuzla je u finalnoj fazi te će se danas obaviti potpisivanje financijskog dijela tog ugovora. Ranije su potpisani ugovori za izgradnju Termoelektrane Banovići, kapaciteta 350 MW, kao i ugovori za izgradnju vjetro parka u Tomislavgradu i izgradnju ceste Glamočani-Mliništa'', pojasnio je Zvizdić.

Od projekata za koje su pregovori u tijeku su izdvojio je izgradnju auto puta Banja Luka-Prijedor, izgradnju dionica na Koridoru 5c, izgradnju tunela Prenj, kao i projekte izgradnje hidroelektrana "Dabar" i "Buk Bijela" te projekte izgradnje željezničke infrastrukture.

"Za te projekte BiH su neophodni strani investitori i imamo namjeru da apliciramo za sredstva koja su raspoloživa za projekte unutar platforme 16+1", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također, istaknuo je interes BiH za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu te u tom smislu izrazio spremnost za potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj suradnji sa NR Kinom.

"Rad na projektima od zajedničkog interesa će zasigurno doprinijeti privrednom razvoju naših zemalja, jer je suština i ovog Summita da pokrene gospodarstva partnerstva koja će rezultirati novim investicijskim projektima, razmjenom znanja i te lakšim kretanjem ljudi i roba. U prilog tome govori i današnje potpisivanje Sporazuma između BiH i Narodne Republike o međusobnom ukidanju viza na službene i diplomatske putovnice", kazao je.

Predsjedavajući Vijeća ministara iskoristio je ovu priliku da pozove sudionike summita da iduće godine u travnju dođu u BiH, i to u Mostar, gdje će biti održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina, te u Sarajevo na konferenciju o suradnji u oblasti turizma, priopćeno je iz službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Keqiang: Platforma '16+1' zasnovana na temeljima jednakosti svih zemalja

Premijer Narodne Republike Kine Li Keqiang predstavio je u subotu u Rigi gdje se održava Peti summit 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe s premijerom Kine, četiri principa sadržana u platformi "16+1".

Tijekom njegovog obraćanja na petom Ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Europe, Keqiang je kazao da je u posljednjih pet godina ova platforma postala produktivnija te da su svake godine njeni uspjesi sve vidljiviji.

Kao prvo naveo je da bi na temelju načela jednakosti, uzajamnog poštovanja i pomoći, Kina i zemlje centralne i istočne Europe trebale proširiti razumijevanje i podršku jedni drugima i suzdržati se od nametanja vlastite volje.

Keqiang je također istaknuo da Kina i ove zemlje trebaju tražiti zajedničke interese i uspostavljati suradnju tako da su svi na dobitku, dodajući da istovremeno koristeći svoje prednosti trebaju učiti jedni od drugih, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Kineski premijer je podvukao da je treći princip platforme "16+1" otvorenost i uključenost, dodajući da je suradnja u okviru ove platforme dobra osnova za suradnju između Kine i Europske unije, kazavši da to ne isključuje ni treću stranu.

Kao četvrti princip naveo je da Kina i zemlje centralne i istočne Europe trebaju držati načela međusobnog razvoja, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi.

Platforma "16+1" zahtijeva sudjelovanje svake zemlje, a Kina i zemlje centralne i istočne Europe trebale bi nastojati stvoriti sinergiju među svojim razvojnim strategijama i nastaviti poticati razvoj zasnovan na inovacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close