Zdravstvene tegobe

U BiH se uvozi hrana koja je čak u procesu truljenja

Gospodarstvo / Flash | 13. 08. 2016. u 06:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trovanja hranom sve su češći razlozi zbog kojih građani diljem Federacije Bosne i Hercegovine traže liječničku pomoć. Da nešto nije u redu s hranom koju konzumiramo, pokazuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prema kojima je trovanje hranom među deset vodećih zaraznih bolesti u ovom entitetu.

Kontrole pri uvozu

U prilog tome da u BiH konzumiramo nezdravu hranu govore i nalazi inspekcije u RS-u. Naime, inspektori za hranu u RS-u su i ove godine nalazili prehrambene proizvode koji su bili neispravni, pa čak i truli, doznaje Blic.

Prema saznanju tog lista, najviše propusta utvrđeno je kod slatkiša podrijetlom iz Albanije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske te osvježavajućih pića podrijetlom iz Poljske. Sumnjivi su bili razni aditivi iz Austrije i Belgije, kao o voćni sokovi iz Srbije, prenosi Vecernji.ba.

U 10 slučajeva kontrole hrane pri uvozu utvrđena je mikrobiološka ili kemijska neispravnost ili truljenje te su inspektori zabranili promet i naložili uništavanje ili povrat dobavljaču spornih pošiljki. U 55 slučajeva propusti su se odnosili na nepotpune deklaracije.

U isto vrijeme s tržišta je zbog neispravnosti povučeno 207 kilograma začina iz Hrvatske koji su završili na policama trgovina u RS-u. Iz udruga potrošača kažu kako ovo pokazuje da kontrole na granicama nisu ni izbliza dovoljne i da velika količina sumnjive hrane dospije na naše tržište.

“Nedavno smo našli u tržnim centrima med koji nije bio siguran za potrošnju i o tome obavijestili nadležne, ali nitko nije reagirao. Sumnjamo na to kako veliki broj slatkiša, sokova, suhomesnatih proizvoda iz uvoza koji su opasni za zdravlje završi na našim trpezama”, kazala je Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica udruge “Oaza” iz Trebinja.

Ona ističe kako se potrošači ne mogu osloniti na rad inspekcija, već sami moraju birati od koga će kupovati i što. Domaći proizvođači kažu kako je zbog nedopuštene kontrole domaće tržište “zatrpano” jeftinom hranom iz inozemstva koja je sumnjive kvalitete i koja predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvodima.

Hrana u trgovinama

U prvih osam mjeseci prošle godine inspekcija RS-a naredila je povlačenje s polica trgovina oko 115 kilograma hrane, a najčešće su bili u pitanju proizvodi poput mlijeka, sokova i slatkiša kojima je istekao rok upotrebe. Pokvarena hrana može se pronaći i u restoranima, ali i veleprodajnim skladištima.

Naime, u 2015. u dva slučaja je u veleprodajnim skladištima nađeno 16.088 kg pokvarene ili hrane kojoj je istekao rok upotrebe, a koja nije bila označena za uništavanje ni odvojena od ispravne hrane. Na listi opasnih namirnica, koju je prije nekoliko mjeseci objavilo Ministarstvo poljoprivrede RH, našli su se i lješnjaci, kikiriki iz Brazila, Gane i Indije i Južnoafričke Republike koji sadrže aflatoksine, tjestenina iz Kine u kojoj ima i aluminija, crni i zeleni čaj “obogaćen” pesticidima.

Naime, pesticida ima i u većini hrane koja se uvozi, od graha i dinja, do paprika i patlidžana, kao i u narančama, breskvama, šipku, jagodama i paprikama. U deset mjeseci prošle godine liječničku pomoć zbog trovanja hranom potražile su 352 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u listopadu se hranom otrovalo 36 osoba, od čega samo u ZDŽ-u 20, a u Sarajevskoj županiji 13. U istom mjesecu registrirano je i 24 oboljelih od salmonele, od čega čak devetero u HNŽ, a 12 u Sarajevskoj županiji. Inače, u prvih deset mjeseci salmonelom se u FBiH zarazila 381 osoba.•

Kopirati
Drag cursor here to close