Čine nas bolesnima

U BiH se nalaze tri od 10 najzagađujućih termoelektrana u čitavoj Europi

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2016. u 12:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj Udruženja za zdravlje i okolinu “Heal" pokazuje da se zbog termoelektrana u BiH i zagađenja zraka koje je rezultat njihovog rada, BiH suočava s drugim najvišim zdravstvenim troškovima u regiji - nakon susjedne Srbije.

U BiH su smještene tri od 10 najzagađujućih termoelektrana u čitavoj Europi, i to u Ugljeviku, Kaknju i Tuzli.

Zagađenje zraka u BiH rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima i nepotrebno visokim stopama preuranjenih smrti, kroničnih bolesti pluća te bolesti srca.

Prestankom eksploatacije uglja za potrebe proizvodnje struje uveliko bi bio poboljšana kvaliteta zraka, a ujedno bi se i smanjile štetne karbonske emisije.

Podatke o alarmantno visokim zdravstvenim troškovima zbog zagađenja zraka koje je posljedica rada termoelektrana na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, sutra će biti predstavljeni ispred Udruženja za zdravlje i okolinu "Heal" u Sarajevu.

Oni će objaviti rezultate izvještaja "Neplaćeni zdravstveni račun - Kako nas termoelektrane na ugalj u Bosni i Hercegovini čine bolesnima".

"Heal" je vodeća europska neprofitna organizacija koja istražuje kako okolina utječe na zdravlje u Europskoj uniji. Uz podršku više od 70 organizacija članica, Heal vrši neovisnu ekspertizu i pribavlja dokaze iz medicinskih istraživanja u različitim procesima donošenja odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close