Osim u Gacku

U BiH nije bilo novih slučajeva sumnje na pojavu bolesti kvrgave kože

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2016. u 11:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH nije bilo novih slučajeva sumnje na pojavu bolesti kvrgave kože nakon što je nedavno otklonjena pretpostvka u obolijevanje goveda u Gacku'', kazali su u Uredu za veterinarstvo BiH.

Ured je, kako navode, poduzeo niz preventivnih mjera kao što su redovno praćenje i izvještavanje o situaciji u vezi s pojavom i širenjem bolesti u regiji, zatim donošenje, ažuriranje zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla iz zemalja u kojima je bolest utvrđena, kao i obavještavanje i održavanje radnih sastanaka s predstavnicima nadležnih tijela entiteta, granične policije i Uprave za neizravno oporezivanje te lokalnih nadležnih tijela u graničnom pojasu sa Srbijom i Crnom Gorom.

Među ovim aktivnostima su i priprema informativnih letaka i dopisa, osiguravanje treninga za laboratorijsko osoblje i kitova za provođenje dijagnostike bolesti, te osiguravanje 25.000 doza vakcina za potrebe hitne vakcinacije od EC-a. Putem Švedske razvojne agencije (SIDA) bit će osigurana sredstva za nabavku dodatnih 166.900 doza vakcina u slučaju utvrđivanja bolesti.

Također, tu je i održavanje sastanaka s donatorima radi osiguravanja sredstava i opreme za potrebe brzog otkrivanja i reagovanja u slučaju utvrđivanja bolesti, kao i formiranje Zajedničkog centra za kontrolu bolesti.

U Uredu za veterinarstvo BiH su pojasnili da su vakcine iz banke vakcina EU na raspolaganju Bosni i Hercegovini (25.000 doza) i bit će odmah dostavljene u slučaju utvrđivanja bolesti i donošenja odluke o provođenju hitne vakcinacije. Preventivna vakcinacija nije dopuštena.

Ured za veterinarstvo BiH je pripremio informativne letke o bolesti kvrgave kože koji su dostavljeni nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH radi distribucije, zajedno sa smjernicama za farmere o mjerama koje oni mogu poduzeti u cilju prevencije bolesti i obavezama koje se odnose na prijavljivanje sumnje na pojavu bolesti. Navedeni materijali objavljeni su i na web stranici Ureda za veterinarstvo BiH.

Nadalje, već prilikom utvrđivanja pojave bolesti kvrgave kože na području Grčke i Bugarske, Ured je putem nadležnih tijela entiteta i Brčko Distrikta BiH od nadležnih veterinarskih organizacija zatražio pojačani klinički nadzor.

Kopirati
Drag cursor here to close