Mostar domaćin sudionica 'Innoxenije'

U BiH nedostaje turističkih podataka

Mostar bio domaćin projektnog tima zemalja sudionica u 'Innoxeniji'
Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2019. u 15:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Mostar bio domaćin projektnog tima zemalja sudionica u 

Sastanak projektnog tima zemalja sudionica u projektu "Innoxenia", koji se bavi inovacijama u turizmu, održavao se jučer i danas u Mostaru, gradu koji je jedini partner ovog projekta iz BiH.

Projekt "Innoxenia" odobrila je Europska komisija, u sklopu programa Interreg ADRION koji obuhvata sve zemlje Jadransko-jonske inicijative, a implementiraju ga Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija i BiH.

''U sklopu projekta istražuje se turistički sektor u svim našim zemljama, konkretno uvezuju se turistički akteri koji djeluju u ovom sektoru, bilo da su to privatni poduzetnici ili javni sektor koji djeluje u području turizma'', kazala je Amela Sjekirica Suljić, viša stručna suradnica za EU projekte u Gradu Mostaru.

Po njenim riječima, trenutno se radi na prikupljanju podataka.

''Dosta podataka, nažalost, ne postoji na razini BiH, ali pokušavamo, koliko je moguće, pronaći što više podataka koji se tiču broja smještajnih kapaciteta, broja dolazaka i odlazaka turista, iz kojih zemalja dolaze i slično'', kazala je Suljić.

Projekt menadžer za regiju zapadna Grčka Konstantinos Tzamaloukas istaknuo je kako je projekt usmjeren u smjeru inovacija u turizmu, odnosno kako primijeniti inovativne alate za unapređenje turističkog sektora u svim zemljama koje sudjeluju u ADRION programu.

''Projekt primjenjuje istraživački koncept četverostrukih igrača u projektu koji uključuju akademsku zajednicu, javni sektor, privatni sektor i građanstvo i namjera je da sve te četiri sudionice ove mreže daju svoj doprinos u zajedničkom iznalaženju inovativnih alata u turizmu te da zajedno utiču na naše donositelje odluka što bi to trebalo da se inovira, mijenja i unapređuje u sektoru turizma'', naglasio je.

Tzamaloukas smatra kako je doprinos istraživačke komponente jako bitan u ovom projektu jer, kako je kazao, upravo taj istraživački dio baziran je na prikupljanju podataka koji postoje u oblasti turizma.

''Prije svega, tu mislimo na protok turizma, koliki je broj turista koji posjećuju sve ove lokacije i zemlje koje sudjeluju u projektu, koji je to broj smještajnih kapaciteta i slično, tako da se na osnovu tih prikupljenih podataka kreira jedna tehnološka platforma koja će objediniti sve te pokazatelje za sve zemlje sudionice u projektu i omogućiti da se proizvede jedan softverski alat koji će donositeljima odluka pomoći da na jednom mjestu imaju sve te podatke iz svih zemalja, da ih mogu komparirati i eventualno onda primijeniti u svojim područjima'', zaključio je Tzamaloukas.

Po njegovim riječima, završni rezultat je jedna strateška agenda koja bi trebala biti potpisana do kraja rujna 2019. godine.

''Taj neki završni rezultat je jedna strateška agenda koja će se potpisati među svim partnerima koji sudjeluju u projektu, a koja će doprinijeti radu svih sudionika u turizmu'', poručio je Tzamaloukas.

Kopirati
Drag cursor here to close