Zlatne kašike

U BiH će se povećati broj radnih mjesta nakon Erdoganove posjete

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2015. u 12:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske su vrlo dobri i prijateljski, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, koji boravi u službenoj jednodnevnoj posjeti BiH, javlja Anadolija.

Ivanić je iskazao zadovoljstvo zbog Erdoganove posjete BiH, rekavši kako se radi o čovjeku koji dobro poznaje BiH, koji je tu vrlo prisutan i koji se nalazi na čelu zemlje koja je puno uložila u BiH i koja je istinski pomagala BiH.

"Odnosi između BiH i Turske su vrlo dobri i prijateljski. Mi smo zahvalni na projektima, preko 700 projekata ili 300 milijuna KM projekata obnove koje je uradila TIKA (Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju, op.a.), agencija koja je zaista učinila puno ovdje u BiH", kazao je Ivanić.

Dalje povećavati obujam trgovinske suradnje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je kako je povećana ekonomska suradnja između dvije zemlje, posebno tijekom prošle godine, te naglasio kako su delegacije dvije zemlje danas razgovarale upravo o temama ekonomije, ulaganja, daljeg povećanja međusobne trgovinske razmjene i stvaranja uvjeta da ljudi, posebno u BiH, bolje žive.

"Mi smo jako zahvalni Turskoj što je otvorila kvotu za uvoz mesa iz BiH, i nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti", naglasio je Ivanić i izrazio nadu da će BiH doći do 10.000 tona godišnje kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.

Jedna od tema razgovora visokih delegacija BiH i Turske, kako je istaknuo Ivanić, bio je izvoz mlijeka, budući da se proizvođači mlijeka u BiH u posljednje vrijeme susreću s velikim problemima. Dodao je kako je s visokom turskom delegacijom predvođenom predsjednikom te zemlje Erdoganom, bilo riječi i o mnogim drugim aspektima međusobne suradnje te da je zaključeno da je zajednički interes dviju zemalja i borba protiv terorizma.

Ivanić je iskazao posebnu zahvalnost Erdoganu što je danas u Sarajevo doveo veliku delegaciju ministara i vrlo istaknutih privrednika iz Turske, koji su spremni da ulažu u BiH i koji hoće da ulažu u BiH.

Ivanić je kazao da je zajednička želja obje zemlje da se zajednički bore protiv opasnosti kojoj je Turska možda u ovom trenutku i više izložena nego BiH, a to je pitanje terorizma. Dodao je da su danas razmijenjeni i neki podaci o toj temi.

Ivanić je na kraju izrazio nadu da će današnja posjeta turskog predsjednika biti vrlo uspješna i da će najviše koristi od nje imati građani BiH te da će, nakon ove posjete, doći do povećanja radnih mjesta, razmjene i još boljeg razumijevanja između naroda dviju zemalja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li Turska tranzitna zemlja za odlazak bh. državljana na strana ratišta, Ivanić je kazao da je Turska i sama izložena ogromnoj opasnosti od terorizma i naglasio kako je zbog toga njena uloga u borbi protiv terorizma izuzetno značajna.

Dobra suradnja sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma

"Turska je, sasvim sigurno, zemlja koja na svojim granicama ima možda najnestabilniji prostor trenutno u svijetu i mislim da se jako dobro nosi sa tim problemom. Naše sigurnosne agencije dobro surađuju. Mi znamo da je oko 100 građana BiH zahvaljujući aktivnostima i suradnji s turskim sigurnosnim agencijama vraćeno zato što je postojala sumnja da neki od njih hoće da odu na prostor gdje traje terorizam i na tome smo izuzetno zahvalni, i zajedno ćemo nastaviti tu suradnju, jer je borba protiv terorizma zajednički interes za obje zemlje", poručio je Ivanić.

Inače, gospodarstvenici koji su doputovali u Erdoganovoj pratnji sastat će se sa bh. dužnosnicima tijekom zajedničkog ručka, nakon čega će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o financiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close