PIO/MIO

U banje šaljemo najsiromašnije

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2016. u 06:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO ispred saveza umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić kaže da će na sljedećoj sjednici UO otvoriti pitanje duga nastalog prema savezima umirovljenicima za usluge banjske rehabilitacije njihovog članstva.

Kriteriji i ugovori

''Neizvjesno je kad će se održati ta sjednica Upravnog odbora, ali mi ovo pitanje duga prema banjama za uspostavljenu uslugu umirovljenicima moramo riješiti. Radi se o nečemu što je nastalo i ta usluga je iskorištena. Javnost je već upoznata da se radi o dugu od oko 120.000 KM, a za što nisu prebačena sredstva iz Federalnog zavoda PIO/MIO kako je to regulirano ovogodišnjim sporazumom između Zavoda i saveza umirovljenika, kaže Omerefendić za Oslobođenje.

Pojašnjava da po sporazumu za pokrivanje troškova banjskog liječenja najugroženijih kategorija umirovljenika u FBiH Zavod treba izdvojiti 370.000 KM u ovoj godini, a koje savezi umirovljenika uplaćuju po ugovorima banjama.

''Ne mogu vam kazati što taj boravak od deset dana znači za umirovljenike. Njima je to od velike pomoći. Oba saveza, Savez penzionera umirovljenika u FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika FBiH, putem svojih mjesnih i općinskih organizacija prave popise umirovljenika po kriterijima (najniža mirovina i medicinska dokumentacija), i njima se odobrava odlazak u banju, dodaje on.

U petak su iz Saveza penzionera/umirovljenika u FBiH uputili urgencije ka UO FZ-a, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, te upravi FZ-a, kojim traže da se izmiri nastalo dugovanje prema tri banjska lječilišta u FBiH (Fojnica, Gradačac i Bihać) od skoro 120.000 KM. Iz Saveza su naveli da potpis na isplatu sredstava blokira zamjenik direktora Zavoda Ivan Rogić, a za Oslobođenje je u petak iz Službe za odnose s javnošću Zavoda u Rogićevo ime odgovoreno da su spomenute isplate zaustavljene shodno Vladinom nalogu da se obustavi praksa svih isplata, osim isplata mirovina i troškova vezanih za isplatu mirovina.

''Navodno je Vlada FBiH to zaustavila, ali Vlada o tome nije ni razmišljala ni zaustavila, pa čak ni u onim pisanim zaključcima Vlade od sredine svibnja nigdje se ne spominje obustavljanje troškova za rehabilitaciju u banjama. Ovo sad stvara velike probleme i ako ne platimo dug, nepotrebno će doći do tužbi, sudskih sporova i kamata, kaže Omer Omerefendić.

Napominje da je izdvajanje sredstava za banjsko liječenje odobreno i u financijskom planu FZ-a za 2016, na koji je suglasnost dao i Parlament FBiH.

''Mi smo u lipnju i srpnju stopirali slanje umirovljenika u banje i umirovljenici su ogorčeni, ali spomenuti dug nastao je za rehabilitaciju u banjama ostvarenu prije toga. To su već stvorene obaveze. Banje su u nekoliko navrata upozoravale na dug, ali imaju strpljenja kad ih zamolimo da sačekaju kako bismo riješili problem, priča Omerefendić.

Predstoji nam borba

Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH, očekuje da će se riješiti neprijatna situacija nastala zbog dugovanja: “Nije mi jasno kako je moglo biti zaustavljeno nešto što je puno ranije potpisano kroz sporazum i što je djelomično realizirano. Mi tražimo da to uđe i u novi zakon o PIO, da se to regulira na jedan prikladan način, a pobrinut ćemo se da se nastalo dugovanje za obavljene rehabilitacije uplati”.

I on naglašava koliko je umirovljenicima od značaja provesti nekoliko dana u lječilištu: “Mi već jedno pet-šest godina prakticiramo odlaske u banje naših ljudi. Tamo odlaze vrlo bolesni i vrlo siromašni ljudi, oni se toliko sretni vrate iz banje, pomogne im, budu zadovoljni i na neki način uljepša im život. Zaista ćemo se boriti da imamo pravo na tu rehabilitaciju”.

Kopirati
Drag cursor here to close