Zapošljavanje

U Banja Luci predstavljeno 1.000 radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2015. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sajam obrazovanja i zapošljavanja, na kojem je predstavljeno 1.000 radnih mjesta i održana predavanja o najaktualnijim temama iz oblasti zapošljavanja, otvoren je danas u Banjoj Luci. Organizatori su Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH i Veleposlanstvo Norveške u BiH, uz podršku Grada Banja Luka.

Veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH En Vibeke Lilloe rekla je da se ovom sajamskom manifestacijom nastoji pomoći ljudima da otkriju svoje sposobnosti i da se povežu da bi pronašli radno mjesto.

‘’I ovaj događaj dio je aktivnosti Sporazuma o rastu i zapošljavanju, a Norveška u potpunosti podržava ovu europsku inicijativu. Očekujemo da će i vlasti na svim razinama u BiH odraditi svoj dio posla da bi se provele neophodne ekonomske reforme’’, rekla je Liloe na otvaranju ovog sajma.

Otpravnik poslova Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi kazao je da se ovim sajmom pokušava spojiti ponuda i tražnja za radnom snagom i da za njim postoji veliko zanimanje, nakon dobrog rezultata koji je postigao prošlogodišnji sajam u Zenici. Kazao je i da se u okviru sajma pruža pomoć ljudima koji traže posao putem takozvanih CV klinika i određenih seminara za intervjue.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kazao je da je današnji događaj izuzetno značajan za Banju Luku i da bi trebalo da ukaže na mogućnost bržeg zapošljavanja, posebno mladih ljudi.

‘’U posljednje dvije godine mi u Gradu se trudimo da promijenimo ambijent i da Banju Luku učinimo privlačnom destinacijom za gospodarstevnike i strane investitore. Mnogo toga smo započeli i naši napori su već donijeli rezultate jer je u Banjoj Luci u prošloj godini u odnosu na 2013. zaposleno za oko tisuću radnika više.’’

‘’Od toga broja, neposredno financijskim sredstvima Grada Banja Luka, odnosno putem subvencija zaposleno je 96 ljudi. Dakle, stvaramo prostor, realizujemo značajne projekte u oblasti gospodarstva, radimo na formiranju nove poslovne zone koja će uskoro biti stavljena u funkciju’’, kazao je Gavranović. Svim posjetiteljima današnjeg Sajma, predstavnici Grada predstavili su linije podrške zapošljavanju i ekonomskom razvoju.

Novine banjalučkog u odnosu na prvi sajam, održan prošle godine u Zenici, jesu sljedeće: testiranje za određena radna mjesta i profesije; job matching na licu mjesta; „CV klinika“, „Vruća stolica“, „Brendiraj se“, „Photo Corner“, „Intervjui uživo, „Pronađi se“ (profesionalna orijentacija).

Nakon Sajma razvit će se on line aplikacija koja će mapirati potrebe i prilike obrazovanja i zapošljavanja, provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije te praćenje i ažuriranje podataka o nezaposlenim, itd.

Organizaciju Sajma obrazovanja i zapošljavanja u Banjoj Luci podržali su i ICBL, Poslovni inkubator Banja Luka, Unija udruženja poslodavaca RS, ACEDU Banja Luka, Biro za zapošljavanje RS-a, Univerzitetski preduzetnički centar Banja Luka, Univerzitetski centar Istočno Sarajevo, Privredna komora RS-a, Centar za razvoj karijere, Prilika plus, kao i agencije za zapošljavanje: Spektar, Posao.ba, Boljiposao.ba i Agencija BORAM.

Kopirati
Drag cursor here to close