Planirana ulaganja

U aerodrom u Mostaru će biti uloženo 15 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2017. u 08:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aerodromi u FBiH očekuju nove linije i 1,6 milijuna putnika. Tri aerodroma u bh. entitetu Federacija BiH u 2016. godini zabilježit će približno 1,2 milijuna putnika – brojku koju se nadaju da će je premašiti u sljedećoj godini novim ulaganjima, modernizacijom i dodatnim putničkim linijama.

Međunarodni aerodrom u Tuzli sljedeće godine planira uvesti nove linije za tri grada u Njemačkoj, jedan u Slovačkoj i dva u Švedskoj.

Međunarodni aerodrom Sarajevo trenutno je u pregovorima s nekoliko zrakoplovnih prijevoznika, dok mostarski očekuje da će 2017. imati ugovor s jednom niskotarifnom aviokompanijom.

“Prometna strategija FBiH do 2030.” predviđa da će u sarajevski aerodrom od 2017. do 2019. godine biti investirano 40 milijuna eura, u aerodrom u Mostaru za isti period 15 milijuna, a u tuzlanski 25 milijuna eura.

Za Međunarodni aerodrom u Sarajevu, koji će ove godine zabilježiti 800.000 putnika, neophodna su nova ulaganja kako bi se mogao zadovoljiti kapacitet od više od 900.000 putnika koliko se očekuje sljedeće godine, javlja Al Jazeera.

"Kapacitet postojeće terminalne zgrade je do millijun putnika godišnje. Kako se već sada bližimo ovom broju, može se očekivati da se u narednih nekoliko godina pojavi problem u prihvatu i otpremi tih putnika. S velikim stupnjem sigurnosti se može reći da će se ovaj problem razriješiti dogradnjom postojeće terminalne zgrade", navode iz menadžmenta.

Dodatna mjesta za velike zrakoplove

Osim toga, planirana su dodatna tri parking mjesta za velike zrakoplove, rekonstrukcija aerodromske piste te izgradnja brze izlazne rulnice, VIP salona, montažno-rashladne komore i poslovne zgrade.

"Kao jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata izdvajamo rekonstrukciju aerodromske piste dužine 2.600 metara, te ostalih operativnih površina, rulnica i platforme", kažu iz menadžmenta.

Očekuje se i izgradnja VIP salona, a gradit će se i montažno-rashladna komora, koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita. U planu je i nova poslovna zgrade površine 3.600 metara kvadratnih u koju će biti prebačene određene službe i administracija.

"Kada je riječ o financijskim sredstvima za realizaciju ovih razvojnih projekata, njihovo financiranje planirano je iz vlastitih sredstava", objašnjavaju.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo, prema zimskom rasporedu letenja, trenutno operira 11 aviokompanija.

"Trenutno smo u pregovorima s nekoliko  zrakoplovnih prijevoznika, koji su zainteresiranih za suradnju, ali o ishodima istih je još uvijek rano govoriti."

Šest novih letova iz Tuzle u 2017.

Međunarodni aerodrom Tuzla ove godine zabilježit će do 350.000 putnika, dok sljedeće očekuje povećanje na 550.000. Zbog toga su nedavno predstavljeni projekti koji uključuju proširenje i rekonstrukciju postojeće zgrade putničkog terminala kako bi se mogao primiti veći broj putnika.

“Vrijednost investicije je približno 1.2 milijuna eura, a što će biti preciznije poznato nakon izrade glavnog projekta. Sredstva se planiraju osigurati iz vlastitog proračuna Aerodroma, proračuna Vlade Tuzlanske županije i proračuna FBiH”, objašnjava izvršni direktor za razvoj i marketing Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović.

Pored toga, planirana je i izgradnja novog objekta za potrebe institucija BiH, kao što su Granična policija i Uprava za neizravno oporezivanje, a vrijednost tog projekta iznosi približno milijun eura, sredstva koja su osigurana u proračunu BiH.

Trenutno ovaj aerodrom nudi devet destinacija, dok je nedavno uveden let za London i Billund u Danskoj, a od 17. prosinca putnici će moći letjeti za Berlin.

Od ožujka 2017. godine otvaraju se linije za Koln, Nirnberg i Fridrishafen u Njemačkoj, Bratislavu te Waksjo u Švedskoj, dok se od srpnja uvodi let za Stockholm.

Sve destinacije su otvorene u suradnji sa strateškim partnerom Wizz Airom koji je trenutno, što se tiče putničkog prmeta, jedini  zrakoplovni prijevoznik na Aerodromu Tuzla.

I mostarski aerodrom čeka izbore u gradu

Niskotarifna aviokompanije je upravo ono što nedostaje mostarskom aerodromu, ističe direktor Marin Raspudić, dodajući da su trenutno pokrenuti razgovori s upanijskim vlastima o tome.

Ipak, ovaj aerodrom koji je okrenut pretežno vjerskom turizmu zbog blizine Međugorja, ove je godine zabilježio pad broja putnika za 28 posto, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da se u Mostaru nisu održali izbori, budući da je Grad Mostar vlasnik.

"Nama nedostaje veliki master plan, koji bi za nove generacije koje dolaze odredio što su prioriteti ulaganja u zračnu luku, jer se u okruženju nalaze kvalitetni aerodromi u Sarajevu, Splitu i Dubrovniku, koji sada dobiva negdje oko 120 milijuna eura sredstva. Očekujemo da će se u Mostaru izbori održati i da će se Grad kao naš vlasnik odrediti prema našem strateškom razvoju", kaže Raspudić.

Dodaje da je ove godine pao broj putnika u odnosu na prošlu, kada ih je zabilježeno približno 160.000.

"Uzrok tome je konkurencija aerodroma u Dubrovniku i Splitu te godišnjica ukazanja u Lourdesu, jer su hodočasnici više išli tamo, budući da je 75 posto naših putnika okrenuto vjerskom turizmu i Međugorju. Mi očekujemo da sljedeće godine vratimo broj putnika, a onda se naši vlasnici trebaju odrediti prema nama u kojem pravcu ćemo ići."

Potrebne linije za Beč i Istanbul

Ipak, ove godine aerodrom je uspio dobiti sredstva za modernizaciju dijela terminalne zgrade, a kupljeno je i vozilo za prihvat osoba s invaliditetom te ambulantno vozilo i protupožarna zaštita što je prema međunarodnim propisima potrebno imati. Vlada FBiH dala je 1,57 milijuna KM, sredstva su osigurana i putem IPA fondova.

Aerodrom u Mostaru trenutno nudi odredišta u Italiji, Rim, Bar, Napulj.

"Pregovaramo za određene linije za Anconu i Milano. Ove godine smo imali isti broj putnika iz Bejruta, te smo potpisali novi ugovor za tu liniju za 2017, dio irskih turista nam se također vratio. Za ovu regiju potrebne su dvije sigurne linije koje bi radili i koje bi bile isplative, a to su Beč i Istanbul, dva velika huba, gdje se može preko Beča do Europe, preko Istanbula do istoka", kaže Raspudić.

Međutim, bez niskotarifne kompanije, dodaje, ovaj aerodrom veoma teško može opstati u okruženju kvalitetnih aerodroma.

Ipak, nada se da će se sljedeće godine situacija popraviti i broj putnika povećati.

Ako sve bude po planu, aerodromi u FBiH 2017. bi trebali zabilježiti do 1,6 milijuna putnika s obnovljenim kapacitetima i više putničkih linija.

Kopirati
Drag cursor here to close