Porezna uprava

Tvrtka u vlasništvu hrvatske osiguravajuće kuće utajila porez u Srbiji

Gospodarstvo / Flash | 06. 11. 2015. u 19:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U poreznom nadzoru nad društvima za osiguranje Porezna uprava Srbije utvrdila je, prema pisanju srbijanskih medija, utaju poreza kod nekoliko osiguratelja, među kojima je i Milenijum osiguranje, u vlasništvu Croatia osiguranja, iz kojeg navode kako nemaju saznanja o tom nadzoru, ali i da će lokalni menadžment preuzeti odgovornost .

Prema pisanju beogradskog Blica, koji se poziva na izvore bliske poreznim vlastima, “Milenijum osiguranje” je utajilo 200.000 eura poreza u Srbiji u prethodne tri godine, tvrdi u petak beogradski Blic.

Porezna policija Srbije već je, kako navodi ovaj list, podnijela kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv odgovornih osoba u "Milenijum osiguranju", tereteći ih da su od početka 2013. do rujna 2015. izbjegavali plaćanje poreza na dohodak građana, sklapajući lažne ugovore, čime je državni proračun oštećen za 200.000 eura. List za usporedbu navodi da je iznos utajenog poreza jednak zbroju prosječnih 1.050 mirovina u Srbiji.

Prema saznanjima Blica, “Milenijum osiguranje” zaključivalo je fiktivne ugovore o zakupu poslovnog prostora s agencijama i poduzetnicima, a vlasnici nekih od tih poduzeća istodobno su bili i djelatnici te osiguravajuće kuće.

“Njima su na taj način na crno isplaćivane plaće temeljem prodaje polica osiguranja, ali bez plaćanja poreznih davanja”, tvrdi izvor Blica.

“Milenijum osiguranje” je u vlasništvu najvećeg hrvatskog osiguratelja Croatia osiguranja, čiji je većinski vlasnik do 6. ožujka 2014. bila hrvatska država, kada je hrvatsko Ministarstvo financija s Adris grupom potpisalo ugovor o prodaji 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, piše Blic navodeći da je državi Hrvatskoj ostao udio od 28 posto vlasništva.

Na Hinih upit da potvrde ili demantiraju pisanje Blica, odnosno komentiraju te navode, iz Croatia osiguranja su odgovorili kako nemaju informacije o tom nadzoru, a da će za eventualne nepravilnosti odgovornost preuzeti lokalni menadžment.

"Nemamo nikakvih službenih niti neslužbenih informacija o nalazu ili rješenju provedenog poreznog nadzora u Srbiji. Ukoliko je bilo nekih nepravilnosti u radu tijekom proteklih godina, lokalni menadžment će preuzeti odgovornost i surađivati s nadležnim institucijama", odgovorili su iz Croatia osiguranja.

Ekonomist Ljubomir Madžar ocjenjuje kako je “utaja poreza poduzeća iz Europske unije čudna i neprihvatljiva“ i da tako nešto “ne bi trebalo pasti na pamet nikome”, a poglavito ne ozbiljnom poduzeću iz zemlje koja je članica EU. “To znači da Srbija mora strogo kontrolirati poslovanje svih kompanija”, sugerira ovaj ekonomski stručnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close