Maloprodajna mreža

Tvrtka iz Banja Luke kupila svih 39 trgovina Delhaizea u BiH

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2014. u 10:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Tropic Group iz Banja Luke krajem prošlog tjedna preuzela je vlasništvo nad belgijskim trgovačkim lancem Delhaize BiH, čime je Repubila Srpska dobila najveću domaću maloprodajnu mrežu.

Da preuzimanje stopostotnog vlasništva nad 39 prodajnih objekata Delhaize BiH, koji su nosili naziv Tempo i Maxi, od strane domaće kompanije ima veliku važnost, potvrdili su i ekonomski analitičari, ali i predstavnici poslovne zajednice, pišu mediji u RS.

Naime, prepoznato je da će jedan takav domaći trgovački lanac, koji će zapošljavati više od 1000 radnika, predstavljati platformu za plasman domaćih proizvoda, ali se nadaju i da će velika domaća prodajna mreža moći na tržištu konkurirati stranim trgovačkim lancima, piše Poslovni dnevnik.

Rebrendiranje do rujna

“Ovom akvizicijom postojeći domaći maloprodajni lanac, koji posluje pod nazivom Moj market, proširujemo sa 39 objekata diljem BiH”, rekao je Bojan Risović, član Uprave Tropic Groupa. On je istaknuo da Tropic time postaje treći po veličini maloprodajni lanac u BiH, a najveći u RS.

Preuzeti prodajni objekti bit će rebrendirani, a u budućnosti će poslovati pod nazivima Tropic i Moj market, dok će poslovi u vezi s rebrendiranjem, renoviranjem i prilagođavanjem asortimana u maloprodajnim objektima biti završeni do kraja rujna ove godine. Tropic Group prošle je godine postao suvlasnik trgovačkog lanca Moj market, koji trenutno u mreži ima 13 maloprodajnih objekata.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, istaknuo je da je vrlo važno da na domaćem tržištu postoji domaći trgovački lanac, a ne da su na tržištu prisutni samo strani lanci. “Nadamo se da će se domaći lanac mnogo više okrenuti domaćim proizvodima”, dodao je Zgonjanin.

Gubici u Srbiji

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS-SWOT, rekao je da se preuzimanjem objekata Delhaizea BiH od strane Tropic Groupa događa bitna stvar za tržište široke potrošnje, odnosno za strukturu maloprodajnih lanaca u RS. “Kao što je za jednu državu vrlo važno da ima što više domaćih banaka i domaćih osiguravajućih kuća, jednako je vrlo važno imati domaći maloprodajni lanac”, rekao je Grabovac.

Inače, belgijska trgovačka grupa Delhaize objavila je da su njeni trgovački lanci u svijetu u drugom tromjesečju ove godine postigli rast prihoda od 3,7 posto. Kompanija je, međutim, imala gubitke na matičnom belgijskom tržištu, a u Srbiji troškove usklađivanja vrijednosti imovine od 150 milijuna eura. Delhaize je krajem srpnja 2011. godine u Srbiji kupio trgovinski lanac Delta maksi za 932,5 milijuna eura, u što je bio uključen neto dug od 318 milijuna eura. Krajem prošle godine bilo je govora o tome da će Delhaize prodati i svoje trgovine u Srbiji, ali to se nije dogodilo.

Kopirati
Drag cursor here to close