Ambicija

Tuzla glavni centar za ocjenu meda na Balkanu

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2014. u 11:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturno-gospodarska manifestacija 2. međunarodni sajam pčelarstva "Tuzla 2014“ bit će održana 19. i 20. rujna na Trgu slobode u organizaciji Udruženja pčelara Tuzla i pod pokroviteljstvom grada Tuzle.

''Za ovaj sajam imamo najavljenih već 47 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, sa 105 uzoraka za ocjenu kvaliteta meda. Naša želja je da Tuzla postane prvi grad koji će dobiti prvi državni sajam pčelarstva i da budemo glavni centar za ocjenu meda na Balkanu'', rekao je Šefik Ćivić, predsjednik Udruženja pčelara Tuzla.

U okviru sajma bit će organizirano senzorsko ocjenjivanje kvaliteta meda s međunarodnim sudjelovanjem, te stručno edukativno predavanje za pčelare i građanstvo o temama "Pčelarenje bez prirodnih rojeva uz veće prinose“ i "Aktualna problematika u pčelarstvu s posebnim osvrtom na varou“ o kojima će govoriti Mate Iđojtić iz Vinkovaca, odnosno Željko Mikulić iz Gruda.

Na ovoj kulturno-privrednoj manifestaciji prvi put u Bosni i Hercegovini bit će izabrane kraljica meda i dvije pratilje što je, prema Ćivićevim riječima, namjera da se pčelarstvo približi mladim ljudima, te da se na ovakav način animiraju da bi spoznali koliko pčela znači za opstanak ljudske vrste.

Kopirati
Drag cursor here to close