UNO BiH

Tužiteljstvu podneseno 90 izvještaja zbog sumnje da je bh. proračun oštećen za 53 milijuna

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2016. u 13:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik za poreze Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u prošloj godini je izvršio 8.554 kontrole, a Tužiteljstvu BiH proslijeđeno je 90 izvještaja i dvije dopune ranije podnesenih izvještaja po čijem osnovu se procjenjuje da je proračun BiH oštećen za 53,9 milijuna KM, potvrdila je danas načelnica Odjeljenja UNO za analizu rizika Sabina Kuršumović, piše Fena.

U UNOBiH ističe da ima dobru suradnju s Tužiteljstvom.

Direktor UNO Miro Džakula istaknuo je da je ta suradnja intenzivirana dolaskom glavnog tužitelja Gorana Salihovića, a očekuje i u narednom razdoblju procesuiranje svih slučajeva neplaćanja prihoda iz oblasti neizravnih poreza ili istrage o nekim kriminalnim radnjama.

''Sama činjenica da je ostvaren rast bruto prihoda govori da je UNO smanjila nivo sive ekonomije u velikom iznosu'', rekao je on novinarima u Banja Luci.

Džakula je dodao da UNO nije adresa s koje trebaju ići informacije o 'aferi izvoza mesa iz BiH u Tursku', jer u njihovom radu nije bilo nepravilnosti, budući da su svoj posao carinjenja obavljali u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), provela je opsežnu istragu o falsificiranju dokumentacije za izvoz goveđeg mesa u Tursku.Dio bh. izvoznika mesa u Tursku zloupotrijebio je bescarinski izvoz mesa, na taj način što su određene količine mesa uvozili iz susjednih država a potom izvozili u Tursku kao domaći, bh. proizvod.

Poljoprivrednici traže da se javno objave i kazne prekršitelji sporazuma, jer kako kažu, Turska im uvodi sankcije. Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pak tvrdi kako sporazum između Turske i BiH nije ugrožen.

Kopirati
Drag cursor here to close