Transformacija

Tuš postaje potrošačka zadruga

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2015. u 09:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada spremna je pomoći u transformaciji trgovačkog lanca Tuš, jednog od najvećih u državi, koji do kraja siječnja s bankama mora postići dogovor o reprogramiranju 380 milijuna eura duga.

Vlada je formirala međuresornu skupinu koja traži model kako spasiti trgovački lanac iz Celja koji je zbog oslonca na domaće dobavljače kao kupac od izuzetnog značaja za lokalnu sredinu, navodi u utorak ljubljansko Delo.

''Napravit ćemo ozbiljnu studiju o modelu potrošačke zadruge koja bi djelovala u Sloveniji jer su takvi modeli vrlo uspješni, primjerice, u Španjolskoj i Italiji'', kazao je za Delo Tadej Slapnik, državni tajnik u kabinetu premijera Mire Cerara.

Ako dogovor Tuša s bankama ne bi uspio, država bi pomogla u formiranju potrošačke zadruge, odnosno stabilnog lanca koji bi povezivao dobavljače i potrošače, kako bi se ublažile posljedice mogućeg prestanka rada Tuša, potvrdili su za Delo u ministarstvu gospodarstva.

Slične ideje iznosile su se prije nekoliko godina u vezi Mercatora, kad se kao alternativa prodaji i privatizaciji najvećeg slovenskog lanca predlagao model potrošačke zadruge, kako bi se spriječile moguće negativne posljedice prodaje za Mercatorove domaće dobavljače.

Inicijativu da se Tuš preoblikuje u potrošačku zadrugu podržava i slovenska gospodarska komora, navodi Delo, piše Hina.

Trgovački lanac Tuš osnovao je ranih 1990.-ih godina poduzetnik iz Celja Mirko Tuš, koji je više godina slovio za najbogatijeg slovenskog poduzetnika.

Vrijednost njegove imovine, po nekim procjenama, u zadnjih se šest godina smanjila za 500 milijuna eura, a terete ga i veliki bankarski krediti koje je uzimao u vrijeme najveće ekspanzije na tržištu i ulaska u telekomunikacijski biznis koji je kasnije prodao.

Kopirati
Drag cursor here to close