Sastanak

Turski novac spreman: Cesta Sarajevo-Beograd ići će preko Prače?

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2017. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu će se u sljedećih nekoliko dana biti održan sastanak državnog i entitetskih ministara prometa i komunikacija kako bi se približili stavovi i donijela jedinstvena odluka kojom će se trasom graditi brza cesta Sarajevo-Beograd, potvrđeno je za Dnevni avaz u Ministarstvu prometa BiH, a na sastanku će biti, osim državnog ministra Ismira Juska, i federalni ministar Denis Lasić te ministar iz RS-a Neđo Terninić.

Riječ je o dionici čiju je gradnju spremna financirati Turska, a kako navodi Avaz, predstavnici turske vlade, koji su prije 15 dana boravili u Sarajevu, naglasili su na sastanku s Juskom kako samo čekaju da bude utvrđena konačna trasa kako bi projekt krenuo u realizaciju.

Turci su tada istaknuli kako za gradnju mora biti postignuta suglasnost o dionici unutar BiH.

Avaz navodi kako u RS-u ne žele odustati od trase koja bi išla preko Prače, Goražda i Višegrada, a zatim do Vardišta dok u Federaciji preferiraju trasu preko Tuzle.

''No, kako stvari stoje, i turska je strana bliža trasi preko Prače i Vardišta jer bi se tim pravcem Sarajevo povezalo i s jednim krakom autoputa sa Sandžakom'', piše Avaz i dodaje kako je studija izvodljivosti koju je financirala EU u BiH pokazala kako je trasa preko Prače najpovoljnija.

Kopirati
Drag cursor here to close