Izdan priručnik za edukaciju

Turisti žele promatrati bh. ptice

Predstavljen priručnik za edukaciju promatrača ptica na krškim poljima BiH
Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2018. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ornitološko društvo "Naše ptice" Sarajevo i Udruga "Naša baština" izdali su "Priručnik za edukaciju turističkih vodiča za promatranje ptica na krškim poljima Bosne i Hercegovine", a namijenjen je kao poticaj sadašnjim i budućim promatračima ptica da nastave širiti ili da stječu znanje, ali i doprinesu zaštiti tog bogatstava naše države.

Potpredsjednica Ornitološkog društva "Naše ptice" Nermina Sarajlić kaže da BiH ne spada u države s razvijenim programima za promatranja ptica iako raspolažemo svim prirodnim bogatstvima na osnovu kojih bi se taj vid turizma mogao razvijati.

''Turisti širom Europe zainteresirani su za promatranje ptica u BiH jer oni nemaju tako netaknutu prirodu kao što je mi imamo. Događa se da npr. Slovenci dovode turiste da bi im pokazali kakve ptice imamo u BiH'',  kazala je.

Stoga su, kaže, odlučili educirati ovdašnje ljude o najinteresantnijim pticama koje žive na krškim poljima da bi oni to znanje potom mogli iskoristiti i prenositi turistima.

Sarajlić navodi primjer kolege biologa iz Mostara koji živi u Velikoj Britaniji i odatle godinama u Hercegovinu dovodi turiste da bi promatrali ptice.

''Nekada su oni te vrste ptica imali priliku vidjeli u Velikoj Britaniji, ali ih više tamo nema. Drago im je zato doći kod nas i sve to vidjeti '', kaže. Precizira da je turistima interesantno još i to što kod nas imaju vrlo različita staništa na malom prostoru te je tako npr. u jednom danu moguće vidjeti i surog orla i ptice močvarice.       

Izdavanje priručnika Sarajlić je istaknula i kao pokušaj da animiraju ovdašnje turističke zajednice da se uključe u zaštitu prirode kroz promoviranje tog vida eko turizma.

U priručniku je predstavljeno 108 vrsta ptica koje se susreću na krškim poljima BiH, a dan je i pregled bh. krških polja od većeg značaja za ptice s informacijama značajnim za promatrače ptica.   

Promatranje ptica je rekreacijska aktivnost koja podrazumijeva opažanje različitih ptičjih vrsta u njihovom prirodnom staništu, golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala (dvogled ili teleskop) i fotografske opreme ili na osnovu njihovog pjeva ili glasanja.   

Na današnjem događaju u Zemaljskom muzeju predstavljen je i Bilten mreže promatrača ptica u BiH i nova web stranica (www.ptice.ba), a sve je realizirano u okviru projekta kojeg su podržali Fondacija Mava i EuroNatur.

Kopirati
Drag cursor here to close