Bez brodova!

Turisti okupirali Neum - sezona će ipak biti uspješna

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2014. u 07:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon potpunog fijaska u srpnju, turisti su početkom kolovoza ponovno okupirali dio jadranske obale koji pripada BiH. Riječ je uglavnom o turistima iz unutrašnjosti zemlje.

Andrija Krešić direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije kaže kako je Neum pun gostiju i kako među turističkim radnicima trenutno vlada optimizam da će ova sezona naposljetku, ipak, biti uspješna.

''Teško je nadoknaditi sve što je propušteno tijekom srpnja. No, ako bi vrijeme bilo lijepo, onda mislimo da će kolovoz biti jako uspješan. Potajno se nadamo velikome broju gostiju i u rujnu. Ako bi sve to tako bilo, onda bismo spasili ovu sezonu'', rekao je Krešić sarajevskom Oslobođenju.

U Neumu sezona obično završava već u drugoj polovici kolovoza. No, ove godine Krešić kaže kako sve ovisi o vremenu. U srpnju turista nije bilo, prvenstveno zbog iznimno lošeg vremena i ramazana.

''Poznato je da su neumski gosti uglavnom Bošnjaci iz Bosne. Činjenica da se posti mnogo utječe na turizam u Neumu.

Ipak, u Turističkoj zajednici nemamo službenih podataka o broju gostiju, jer ih se ne prijavljuje. Statistike jednostavno nisu pouzdane'', kazao je Krešić, te se osvrnuo i na posljednju aferu s uplovljavanjem ratnog broda Turske koji je tijekom srpnja trebao stići u Neumski zaljev.

To se zbog negodovanja lokalne zajednice naposljetku nije dogodilo, a Krešić je mišljenja kako takve stvari samo štete turizmu.

''Nije dobro da u srcu sezone u Neum dolaze bilo kakvi brodovi, a posebno vojni. Ako već ti brodovi trebaju uplovljavati u Neumski akvatorij, onda neka to rade izvan sezone.

Gosti ne žele gledati ratne brodove, a tu je i veliki ekološki problem. Neumski je zaljev mali, nema puno strujanja vode i prljavština s brodova se zadržava u zaljevu.

To bi bila katastrofa za turističku sezonu'', kazao je Krešić, istaknuvši kako je, ipak, znatno veći problem višegodišnja prometna izoliranost Neuma.

Godinama se već čeka na izgradnju ceste koja će povezati Neum s Čapljinom i Stocem preko teritorije BiH. Danas je u Neum moguće doći preko Hrvatske ili kozjim putem preko Svitave.

Krešić ističe kako je put do Neuma preko Svitave loš, dok preko Metkovića treba proći kroz ogromne prometne gužve.

'Put koji se pravi iz Neuma prema Stocu ide jako sporo. Teško da se nešto može dogoditi da se ovo pitanje riješi na opće zadovoljstvo i brzo. To je glavni problem Neuma'', kazao je direktor TZHNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close