Kompromis ili bankrot

Tsipras: Sporazum s kreditorima 'nije bio naš izbor'

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2015. u 12:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum s kreditorima "nije bio naš izbor", izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras, dodajući da se Grčka suočavala s dilemom između teškog kompromisa i financijskog bankrota.

Obraćajući se komitetu Syrize u četvrtak, Tsipras je pokušao braniti sporazum o paktu pomoći vrijedan 86 milijardi eura s međunarodnim kreditorima, rekavši da grčko napuštanje eurozone nije opcija. Ono bi prinudilo vladu u Atini na devalvaciju i vraćanje MMF-u radi traženja podrške, dodao je.

''Ako neko vjeruje da bi druga vlada mogla sklopiti bolji sporazum trebao bi to reći'', navode Tsiprasovu izjavu novine Kathimerini.

Premijer je dodao da su napori Syrize uspjeli isprovocirati EU.

''Stvorili smo prve procijepe u europskoj neoliberalnoj hegemoniji. Moramo dati definitivan odgovor na pitanje može li ljevičarska vlada egzistirati u liberalnoj, konzervativnoj Europi'', kazao je Tsipras.

Brojni članovi Syrize, među kojima i bivši ministar financija Yanis Varoufakis, otvoreno smatraju Tsiprasovu politiku suprotnom rezultatima referenduma od 5. srpnja na kome je 61 posto Grka glasovalo protiv mjera štednje. Nejedinstvo u grčkom parlamentu moglo bi dovesti do ukidanja vladajuće koalicije i sazivanja prijevremenih izbora.

Tsipras je u ovom mjesecu postigao sporazum s takozvanom trojkom kreditora o programu trogodišnje pomoći vrijednom 86 milijardi eura. U sporazumu se zahtijevaju dodatne mjere štednje, povišenje poreza i podizanje starosne dobi za umirovljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close