Financijski potres

Tsipras: Banke u Grčkoj ostaju zatvorene do daljnjeg

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2015. u 07:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Grčke Alexis Tsipras priopćio je u nedjelju u TV obraćanju naciji rekao da će banke u Grčkoj jedno vrijeme biti zatvorene i optužio europske partnere i Europsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku.

On je najavio da će biti provedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Tsipras je optužio europske partnere i Europsku centralnu banku (ECB) da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da sljedećeg tjedna održi referendum.

"Odbijanje zahtjeva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema europskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje", rekao je Tsipras u obraćanju naciji.

"Ta odluka dovela je do toga da ECB ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralnu banku da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca", rekao je Tsipras.

Grčki premijer nije kazao koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close