Zastupnički dom

Trošarine na gorivo u skraćenoj proceduri: Hoće li proći 15 pfeninga?

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2016. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao zahtjev Vijeća ministara BiH da se o zakonima o povećanju trošarina na gorivo odlučuje po hitnom postupku i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru čime je predviđeno njihovo razmatranje u nadležnim povjerenstvima, uz mogućnost predlaganja amandmana, ali u skraćenim rokovima.

Prethodno se zastupnicima obratio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je od njih zatražio podršku za hitnu proceduru i predložene zakone, tvrdeći da prilikom njihovog predlaganja nisu prekršene procedure ni zakoni.

"Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje predlaže politiku, a Vijeće ministara je to koje utvrđuje politiku u ovoj oblasti", rekao je Zvizdić.

Podsjećajući da je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje za svoj rad odgovoran Vijeću ministara, Zvizdić je naveo da UO provodi politiku, odnosno zakone koje na prijedlog Vijeća ministara donosi parlament BiH.

"Sve procedure su ispoštovane i pred sobom imate set zakona koji tretiraju predmetnu problematiku", istaknuo je Zvizdić te objasnio da su predloženi zakoni bitni jer se njima ispunjavaju preuzete ugovorne obveze i osiguravaju potrebna sredstva za uredno servisiranje ugovora sa EBRD-om i drugim financijskim institucijama kako bi po planiranoj dinamici bili završeni započeti projekti u vezi s izgradnjom putne infrastrukture u cijeloj BiH.

Zvizdić je istaknuo kako se putevi u BiH ravnomjerno grade i da se ne potencira bilo koji njezin dio ili bilo koja dionica.

"Na davno utvrđenoj trasi puta Vc, koji je paneurospki koridor, postoje samo one dionice koje nisu interesantne koncesionarima s obzirom na konfiguraciju terena i za te dionice je zadužena BiH", objasnio je Zvizdić i dodao da će izgradnja ostalih dionica biti prepuštena koncesionarima.

Rekao je kako se predloženim rješenjima utvrđuje trošarina i za bio-gorivo i bio-tečnosti, čiji je uvoz u 2013. godini iznosio 470 tisuća kilograma, a u prošloj dostigao 11 milijuna kilograma.

Prema njegovim riječima, povećanjem trošarina za gorivo bit će povećani financijski kapaciteti institucija BiH, odnosno poduzeća u entitetima i Brčko distriktu za izgradnju auto-puteva, brzih cesta i magistralnih puteva, prenosi Srna.

"Sve razine vlasti su usvojili strategije transporta i tamo ćete naći vrlo jasne trošarinske planove ne samo izgradnje auto-puteva već brzih i magistralnih puteva", dodao je Zvizdić.

Kada su u pitanju dileme kako će se povećanje trošarina na gorivo odraziti na cijene proizvoda široke potrošnje, Zvizdić je naveo da cijene životnih namirnica u BiH u prethodnom razdoblju nisu pratile pad cijena nafte na svjetskom tržištu.

"Bez razvijene infrastrukture nemoguće je govoriti o ubrzanom ekonomskom razvoju BiH", zaključio je Zvizdić, pozivajući zastupnike da glasuju za hitnu proceduru i povećanje trošarina na gorivo.

Vijeće ministara BiH tražio je od Zastupničkog doma da po hitnom postupku, bez razmatranja u komisijama te predlaganja i usvajanja amandmana, usvoje prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja te Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Ovim zakonskim prijedlozima osigurava se dodatnih 10 pfeninga po litru prodanog goriva za izgradnju auto-puteva i pet pfeninga za izgradnju puteva od trošarina po litru prodanog goriva.

Na osnovu ovih zakona, sredstva od dodatnih trošarina bila bi uplaćivana na namjenske račune javnih poduzeća za izgradnju puteva i omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj, navodi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close