ne ide

Trošarine na gorivo ruše MMF, proračune...

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2016. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i HDZ lome odnos preko trošarina, pišu Nezavisne novine navodeći kako je odbijanje Prijedloga izmjena Zakona o akcizama na naftu i naftne derivate te na alkohol i bezalkoholna pića stranačko potkusurivanje i politikantstvo vladajućih stranaka u BiH koje će izazvati posljedice po proračune.

Damir Bećirović (DF), zastupnik u Zastupničkom domu BiH i član Povjerenstva za proračun i financije, smatra kako je riječ je o koalicijskim ucjenama između HDZ BiH i SDA.

"Volio bih da je odbijanje da se uvedu novi nameti za građane znak da su pojedinci 'došli tobe', ali mislim da je odluka Vjekoslava Bevande, ministra financija i trezora BiH, da ne podrži ovaj prijedlog, iako je ranije već podržavao izmjene Zakona o trošarinama, povezana s ucjenama kojim HDZ BiH želi natjerati SDA da se krene u izmjene Izbornog zakona, te da se provede odluka 'Sejdić i Finci' onako kako to HDZ-u odgovara", rekao je Bećirović.

Set prijedloga izmjena i dopuna Zakona o trošarinama koji je već mjesecima kamen spoticanja u BiH u petak je odbacio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Svi članovi UO UNO BiH bili su protiv, osim Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, i jednog stručnjaka.

Mirsad Isaković (SBB), zastupnik u Zastupničkom domu BiH i član Povjerenstva za proračun i financije, ističe kako će najnovija situacija dovesti do toga da neće biti tranše MMF-a koja je planirana do kraja ove godine i da će se morati izvršiti rebalans proračuna za 2016. godinu te se ići s izmjenama proračuna za sljedeću godinu.

Senad Šepić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu BiH, ističe da, očito, postoji nepovjerenje između lidera vladajućih stranaka u BiH te da jedno govore u javnosti, a drugo rade.

"Zbog toga i stoje svi važni projekti u BiH i Federaciji BiH", kazao je Šepić.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, rekao je da su trošarine bile najbolji način da BiH sama nastavi gradnju autoputeva u BiH.

"Uvođenje akciza na gorivo je zahtjev MMF-a i stopiranje uvođenja akciza predstavlja, ne samo problem za gradnju autoputeva nego i za nastavak aranžmana sa MMF-om", rekao je Jusko.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je kako RS već razmatra druge mogućnosti, ali da su ugrožene javne financije cijele BiH.

Bh. parlamentarka Milica Marković (SNSD) misli da je neglasovanje Hrvata u UO UNO posljedica nerazjašnjenih odnosa između njih i Bošnjaka u FBiH.

"Tu u prvom redu mislim na njihov odnos prema kladionicama, kao i na niz drugih pitanja koja nikako da se otkoče između ove dvije političke opcije", kazala je Marković.

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS, govoreći o aranžmanu s MMF-om, naveo je da su sve razine vlasti ukalkulirali sufinanciranje iz ove financijske organizacije.

"RS ima odgovore na pitanja, na izazove, ali realno najčešće dolazimo do ozbiljnih teškoća kada to treba usuglasiti na razini BiH, kao što je zakon o trošarinama koji nije podržan, što nas dovodi do ozbiljnih teškoća u realizaciji aranžmana s MMF-om", kaže navodeći da je riječ o politikantstvu.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kazao je da mu je drago što kočnica u svemu ovome nije bio SDS te da su oni insistirali na "plavom dizelu".

Kopirati
Drag cursor here to close