I mirna Bosna

Tri predsjednika više 'ne uriniraju po BiH'

Danas, sasvim drugačiji izgled fontane. Uklonjena su tri kipa, a pored nje, postavljena je tabla na kojoj piše ''…i mirna Bosna''.
Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2020. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fontana u Čardacima koja je proteklih dana izazvala veliku pažnju, danas je bez tri kipa.

Naime, fontana iz etno sela Čardaci kod Viteza, a koja je napravljena u obliku Bosne i Hercegovine sa tri kipa koja ‘uriniraju’ u vodu, proteklih dana izazvala je buru reakcija, kako onih koji su hvalili ovu postavku, te isticali kako ona najbolje pokazuje stanje u BiH, pa i onih koji su bili protiv, te je nazvali poniženjem za državu. 

Danas, sasvim drugačiji izgled fontane. Uklonjena su tri kipa, a pored nje, postavljena je tabla na kojoj piše ''…i mirna Bosna''. 

Podsjetimo, instalacija punog naziva ''SLOGA. Inspirirano skulpturom Davida Černija 'Čůrající postavy'. Ali i životima svih nas'' u viteškom etno selu ''Čardaci'' u kojoj tri muškarca uriniraju u fontanu u obliku Bosne i Hercegovine, kako kažu njeni tvorci, idealno je prikazivala stanje u BiH, odnosno tri ''kipa'' koji su predstavljali tri člana predsjedništva koji ''uriniraju'' u bazen oblika BiH. 

Vlasnik ''Čardaka'' Mirko Šakić koji je idejni tvorac ove intalacije kazao je kako je poruka koju je mislio poslati zapravo satirični prikaz trenutnog i poslijeratnog stanja u državi.

''Svi mi ovakve poruke nosimo u sebi, možda ne želimo, nećemo ili smatramo da ne trebamo javno ih kazati. Poruka je jednostavna, svi mi živimo u zemlji koja se vrlo sporo pomiče na bolje i vrlo teško odgovara izazovu koji nosi život. Instalacija je isprovocirana koronavirusom koji je razgolitio sve slabosti našeg društva i sustava. Treba da na jedan satiričan način pokaže da kroz tu satiru ima u nama duha i dovoljno kritične mase da pomaknemo stvari u pozitivnom smjeru jer ovo je naša zemlja, jedna i jedina i bez obzira što netko mislio da je bolji od drugog ili trećeg. Svi smo jednaki i nažalost do sad smo uglavnom imali i sličan odnos spram zemlje koja je geografski jedna od najljepših na svijetu'', rekao je Šakić.

Važno je naglasiti, kazao je, da instalacija nije nosila nikakvu nacionalističku poruku.

Foto: Facebook / SLOGA
Kopirati
Drag cursor here to close