Radioaktivni otpad

Trgovsku goru proglasiti zaštićenim područjem ili nacionalnim parkom

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2017. u 14:38 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je u petak predsjedavala sjednicom Radne skupine za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, zatražila je od institucija Federacije BiH i Republike Srpske da u skladu s propisima taj lokalitet proglase nacionalnim parkom ili zaštićenim područjem.

''Entitetski zavodi za zaštitu prirodnog naslijeđa trebaju samo izraditi stručne osnove i za to ne treba puno vremena, a rezultat bi na međunarodnoj razini bio veliki'', pojasnila je.

Golić je također navela da se to pitanje tiče više od 200.000 stanovnika koji žive u blizini slijeva i pritoka Une, a koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

''Njihove proizvode neće nitko kupiti ako su nastali u blizini nuklearnog odlagališta'', poručila je.

Jedan od zaključaka sjednice je, dodala je ministrica Golić, da se što hitnije poduzmu aktivnosti na dostavljanju instrumenata ratifikacije Protokola o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SEA), koji još nije stupio na snagu, a koji su oba entiteta usvojila 2015. godine.

''Tražimo od Vijeća ministara BiH da ispita zbog čega nije dostavljen SEA protokol da bi BiH mogla preuzimati aktivnosti koje su ovim protokolom predviđene'', kazala je.

Također je istaknula da su članovi Radne skupine izrazili veliko protivljenje odgovorima koje su dobili s internet stranica institucija Republike Hrvatske.

''Nisu prihvatili nijednu primjedbu koju su dostavili dužnosnici BiH, institucije i istaknuti profesori, a koje smo u predviđenom roku dostavili vlastima Hrvatske'', istaknula je.

Također je navela da žele diplomatskim putem obavijesti Slovenija o problemima zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, o protivljenju BiH, kao i dosadašnjim aktivnostima Republike Hrvatske o ovom pitanju.

Naglasila je i da traže da se na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske kao posebna točka dnevnog reda razmatra namjera Hrvatske da izgradi odlagalište na lokaciji Trgovske gore te da se zatraži od vlasti te zemlje da se spomenuta lokacija izuzme kao odlagalište. Kao krajnju instancu rješavanja ovog spora Golić je navela sudski proces.

Kopirati
Drag cursor here to close