ima nade

Traži se rješenje da "Željeznice RS" ne odu u stečaj

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2016. u 16:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić izjavio je danas da je neophodno zajedničkim angažmanom svih dogovoriti rješenja da 'Željeznice RS' ne odu u stečaj.

On tvrdi da proces restrukturiranja tog javnog poduzeća ide u dobrom pravcu i uvjeren je da će se naći rješenje za probleme u "Željeznicama RS".

''Svjesni smo značaja ovog poduzeća kao sustava za RS i trudit ćemo se da do stečaja ne dođe'',  rekao je resorni ministar nakon razgovora s rukovostvom i predstavnicima sindikata u 'Željeznicama RS'.

Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju koju je to preduzeće podnijelo protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je naloženo da menadžment 'Željeznica RS' isplati radnicima više od 20 milijuna maraka, koliko s kamatom iznose neizmirene obveze prema radnicima.

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović kaže da je na današnjem sastanku izneseno više prijedloga za rješavanje ovog pitanja.

Smatra da je neophodno uraditi ozbiljne analize kako bi se našao najbolji način da se ispoštuju presude po osnovu izmirivanja obveza prema radnicima.

''Postigli smo dogovor da sindikati sa svojim pravnim zastupnikom usuglase prijedlog teksta sporazuma koji će i uprava izraditi, a odnosi se na način izmirivanja obveza'', rekao je Savanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata strojovođa u 'Željeznicama RS-a' Simo Cvjetković je rekao da su spremni razgovarati o konkretnom prijedlogu za rješavanje novonastale situacije.

Cvjetković kaže da neće odustati ni od zahtjeva za utvrđivanje odgovnosti onih koji su doveli do ove situacije.

Vrhovni sud RS prihvatio je u ožujku prošle godine apelaciju na osnovu pojedinačnih tužbi radnika protiv "Željeznica" i odlučio da je to preduzeće obvezno da im isplati više od 20 milijuna KM.

Taj dug nastao je na osnovu neisplaćenog regresa, toplog obroka i otpremnine.

Željeznice RS su u devet mjeseci prošle godine poslovale s gubitkom od 6,4 milijuna KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na čak 269,8 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close