Tradicija pravljenja sira

Traži se način kako pretvoriti vlasenički sir u brend BiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2016. u 09:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ismet Hodžić iz travničkog sela Dub ovčarstvom se bavi više od 50 godina.

Proizvodnja mlijeka i sira u njegovoj obitelji prenosi se s koljena na koljeno. Jedan je od uzornih proizvođača koji je za svoj vlašički sir dobio mnogobrojne nagrade. Jednu je iz revolta i odbio. I to Zlatnu plaketu na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

”Moj sir je stručni žiri proglasio najboljim na Mostarskom sajmu. Bivši ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damir Ljubić prilazi mi uručuje plaketu i čestita. Međutim, kada sam ja vidio da na Plaketi piše travnički, a ne vlašički sir demonstrativno sam vratio Zlatnu plaketu i zahtjevao da umjesto travnički napišu vlašički sir. Ispravili su grešku, a ja se pitam kako se na Vlašiću može proizvoditi travnički sir?", priča Ismet.

Muradif Osmanović iz Zemljoradničke zadruge Kraljica Travnik, tvrdi da bi i standardizirani sir, ali i onaj proizveden na tradicionalna načini imali svoje kupce.

”Smatram da vlašičkim proizvođačima sira trebaju bolji uvjeti za proizvodnju. Nemaju gotovo nikakve infrastrukture pogotovo putne, mnoge kuće nemaju ni struje, a onda ni kvalitetnih uvjeta za proizvodnju odnosno standardizaciju vlašičkog sira. Kada bi se osigurali ti uvjeti mogao bi se vlašički sir proizvoditi i na tradicionalan, ali i standardiziran način. I jedan i drugi bi pronašli svoje kupce jer tržište vapi za vlašičkim sirom", govori Muradif u razgovoru za agenciju Anadoliju.

Kopirati
Drag cursor here to close