Duvanjski iseljenik

Tomislav Letica: Pilot iz Duvna koji radi za jednog od najvećih prijevoznika u Europi

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 11:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislav Letica je sin duvanjskih iseljenika Drage i Anđe iz Brišnika koji su 70-ih godina odselili u Njemačku.

Rođen je 1992. godine u Frankfurtu i zaposlenik irskoga Rynaira, najvećega europskog niskotarifnoga zračnog prijevoznika i ujedno jednoga od najvećih prijevoznika u Europi.

Ovaj mladić duvanjskih korijena u zrakoplovstvo se zaljubio u najranijoj dječačkoj dobi. Danas leti Boeingom 737-800.

''Kao pilot počeo sam raditi u prosincu 2014. godine za Ryanair, to je najveća kompanija u Europi. Po završetku studija kod Lufthanse, ta i druge njemačke kompanije nisu zapošljavale pilote tako da sam otišao radit za Ryanair i tu sam jako sretan i zadovoljan'', rekao je Tomislav za Tomislavcity.com.

Tomislav se školovao u Njemačkoj kod Lufthansa Flight Training. Proveo je petnaest mjeseci na školovanju u Njemačkoj i četiri mjeseca u Americi (Florida, Vero Beach). Prvih deset mjeseci odnosilo se na teoriju. Iza toga je slijedilo osam mjeseci prakse, tj. probnoga leta te dodatna obuka za Airbus ili Boeing.

''Posao zna biti jako težak. To se uglavnom odnosi na loše vremenske prilike, a s druge strane mora se i rano ustajati. Ipak, imam dosta slobodnoga vremena. Radim pet dana, a potom slijede četiri slobodna. U prosjeku letim 80 sati mjesečno. Piloti u Europi smiju maksimalno letjeti sto sati u jednome mjesecu'', rekao je Tomislav.

Pilot iz Duvna leti Europom, Sjevernom Afrikom, a najnovija destinacija mu je Izrael.

''Školovanje ako nije financirano od aviokompanije kao što je Lufthansa može koštati oko 120.000 eura! Nakon izobrazbe za pilota, početne plaće su dosta dobre i može se godišnje zaraditi oko 100.000 eura, tako da se isplati'', rekao je Tomislav koji u rodni kraj dolazi za Božić i ljeti.

Kopirati
Drag cursor here to close