Čekanje pravilnika

Tko koči niže cijene lijekova?

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2015. u 08:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje Pravilnika o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova kojim bi se napravile uštede od oko 56 milijuna eura trenutno koči Vjekoslav Bevanda, odnosno Ministarstvo financija i trezora BiH, na čijem čelu se on nalazi.

Mišljenje ovog ministarstva nužno je kako bi se pravilnik našao na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, a čijim usvajanjem bi cijene lijekova u BiH pale za najmanje 20 posto, pišu Nezavisne novine. Nepostojanje ovog pravilnika isključivo odgovora uglavnom farmaceutskim kućama i njihovim lobijima, koji su prethodne tri godine na sve načine opstruisali njegovo usvajanje.

"Pravilnik je u proceduri i mišljenje o njemu će biti blagovremeno dostavljeno", rekli su Nezavisnim novinama u Ministarstvu financija i trezora.

Prema neslužbenim informacijama banjalučkih novina, i ranijih godina usvajanje ovog pravilnika kočio je upravo Bevanda i to u vrijeme dok je obavljao dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Naime, 2012. godine Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izradila je pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova. Na taj pravilnik Ministarstvo financija i trezora BiH, na čijem čelu se tada nalazio Nikola Špirić, dalo je pozitivno mišljenje i stvorili su se uvjeti da se nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, međutim do toga nikada nije došlo.

"Bevanda, tada predsjedavajući, taj pravilnik nikada nije stavio na dnevni red, a i sada je sve do njega, odnosno do institucije na čijem je čelu, u ovom slučaju Ministarstva financija i trezora BiH", ispričao je izvor Nezavisnih iz Vijeća ministara BiH.

S obzirom na to da pravilnik, zbog, kako mnogi ističu, uticaja farmaceutskog lobija nije mogao naći put do ministara u Vijeću ministara BiH, Agencija za lijekove BiH što samoinicijativno, što pod utjecajem i pritiskom Svjetske banke, izradila je prije nekoliko mjeseci novi pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova i uputila ga u proceduru, međutim sve i dalje stoji zbog potrebnog mišljenja Ministarstva financija i trezora BiH.

"Pravilnik smo prije otprilike 15 dana poslali Ministarstvu financija i trezora i dobili smo negativno mišljenje, što nas je iznenadilo, jer provođenje tog dokumenta ne zahtijeva nikakva sredstva, čak se njim prave velike uštede. Na to negativno mišljenje uložili smo prigovor i detaljno ga obrazložili i sada čekamo", rekla je Nataša Grubiša, aktualna direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dobri poznavatelji prilika i dalje tvrde da se na sve načine pokušava prolongirati donošenje pravilnika te da su se farmaceutski lobiji, poslije nekoliko godina mirovanja, ponovo aktivirali. Također tvrde da se samo traži valjan razlog da se ponovo prolongira donošenje pravilnika, bez obzira na to što je BiH jedina zemlja u Europi koja ne kontrolira cijene lijekova na svojoj teritoriji.

Inače, usvajanje ovog pravilnika traže i fondovi zdravstvenog osiguranja RS i FBiH, a nedavno je Novka Agić, direktorica federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje, rekla da su zbog nepostojanja tog dokumenta milijuni maraka izneseni iz zemlje.

Nezavisne navode kako bi se, prema računici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na tržištu lijekova vrijednom 531 milijun KM pravilnikom uštedjelo najmanje 56 milijuna eura, a od tog iznosa samo ušteda fondova bila bi 42 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close