Hrvatska

Tijekom produženog vikenda ostvareno gotovo tri milijuna noćenja

 U usporedbi s istim prošlogodišnjim "produženim vikendom" riječ je o devet posto više noćenja te sedam posto više dolazaka, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2018. u 13:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima sustava eVisitor, koji evidentira promet prijavljenih turista u komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim kapacitetima te kapacitetima nautičkog chartera, na području Hrvatske je tijekom "produženog vikenda", u razdoblju od 21. do 25. lipnja 2018., zabilježeno 2,9 milijuna turističkih noćenja i 621.000 turističkih dolazaka, javlja agencija Anadolija.

Produženi vikend u Hrvatskoj, zbog državnih praznika koji su obilježeni u petak 22. i ponedjeljak 25. lipnja, uzrokovao je velik broj odlazaka hrvatskih građana na turističke destinacije, u skladu s tim velik broj noćenja, ali i prometne gužve koje su bile intenzivne prvog i posljednjeg dana "produženog vikenda".

U usporedbi s istim prošlogodišnjim "produženim vikendom" riječ je o devet posto više noćenja te sedam posto više dolazaka, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Od ukupnog broja ostvarenih noćenja strani turisti su ostvarili 2,5 milijuna noćenja (+8 posto) i 550.000 dolazaka (+5 posto), a porast bilježe i domaći turisti koji su u noćenjima ostvarili rast od 17 posto te u dolascima od visokih 31 posto.

Gledajući ukupno ostvarena noćenja po vrstama smještaja, najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (milijun noćenja), hotelima (665.000 noćenja) i kampovima (589.000 noćenja).

Generalno gledajući, top 10 destinacija tijekom produženog vikenda po ostvarenim noćenjima su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Crikvenica, Vir, Novalja i Tar.

U segmentu obiteljskog smještaja top destinacije tijekom produženog vikenda su Dubrovnik, Split, Crikvenica, Rovinj i Medulin, u segmentu hotela Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su top destinacije u segmentu kampova Rovinj, Funtana, Tar, Vrsar i Medulin.

Gledajući po tržištima najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, a potom slijede domaći gosti, Slovenci, Austrijanci te Česi. U krug top 10 tržišta po noćenjima još ulaze i Poljska, Ujedinjena Kraljevina, Italija, Mađarska i Švedska.

Kopirati
Drag cursor here to close