Regularnost?

TIBIH: Elektroprenos BiH zapošljava bez jasnih kriterija

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2014. u 10:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International (TI) BiH zahtijevao je od ‘‘Elektroprenosa BiH’‘ informacije o provedenom natječaju i kandidatima koji su zaposleni u ovom javnom poduzeću, s ciljem preispitivanja regularnosti u slučaju zapošljavanja sina predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Iz ove nevladine organizacije navode su u ovom slučaju prepoznali potencijalnu mogućnost utjecaja na izbor kandidata, imajući u vidu da Željka Cvijanović, kao premijer RS, predstavlja ovaj entitet kao dioničaa u ‘‘Elektroprenosu BiH’‘.

- U dokumentaciji koju je TIBiH dobio od ‘‘Elektroprenosa’‘, vidljivo je da je sin Željke Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i manji protok vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobiveni na intervjuu sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata, precizira se u priopćenju TIBiH.

Također, prema priloženoj tablici koju je TI dostavio i medijima, svi kandidati su dobili jednak broj bodova za vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje, bez obzira na broj mjeseci provedenih u čekanju na prvo zaposlenje.

- Pretvaranje prosjeka ocjena u bodove u ovom slučaju je također sporno, jer je posljednji kandidat sa prosjekom 3,42 (slučaj ocjenjivanja od 1 do 5) imao manji broj bodova, iako je ovaj prosjek kada bi se uradila ekvivalencija, bio veći od prosjeka prvorangiranog, te onda postaje jasno da je Cvijanović zapravo imao najlošiji prosjek, navodi se u priopćenju TIBiH.

Ovakav način izbora kandidata je, smatraju, u početku omogućen uslijed nepostojanja jasnih kriterija u Odluci Vijeća ministara o uvjetima i načinu prijema pripravnika VII stupnja stručne spreme u radni odnos u institucije BiH, zbog čega su primijenjeni interni kriteriji i time omogućeno favoriziranje kandidata.

Primjera radi, na razini FBiH pravilnici o zapošljavanju pripravnika propisuju bodovanje samo na osnovu prosjeka ocjena i vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih, te se smanjuje mogućnost subjektivne procjene kod izbora pripravnika.

S druge strane, u RS pravilnici propisuju kriterije pretvaranja vremena provedenog vremena na birou na način da se, na primjer, na četiri mjeseca u evidenciji dodjeljuje jedan bod.

U slučaju ‘‘Elektroprenosa’‘, ipak, prosjek i vrijeme provedeno u evidenciji nezaposlenih, imaju najmanji utjecaj na ukupan zbir bodova, što je vidljivo i u slučaju odabira kandidata i za druge pozicije.

TIBiH najavljuje da će tražiti očitovanje ‘‘Elektroprenosa BiH’‘ u vezi sa internim kriterijima i u skladu s tim, obratiti se nadležnim institucijama ukoliko se utvrde nepravilnosti.

- Ovo je, nažalost, samo jedan od ovakvih natječaja, koji je privukao medijsku pažnju zbog činjenice da je zaposlen sin Željke Cvijanović, a slična praksa prisutna je i u drugim institucijama i javnim poduzećima. Već godinama se najveći broj prijava koje građani dostavljaju TIBiH odnosi upravi na nepravilnosti u zapošljavanju. Ovakvi slučajevi pristranosti u izboru kandidata, utjecaji na zapošljavanje i nepotizam i dalje će biti omogućeni ukoliko se ne uspostave jasni i nedvosmisleni kriteriji za ocjenjivanje i izbor kandidata u svim sektorima i na svim nivoima, ukazuju iz TIBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close