Treba produžiti odluku iz 2009.

Tegeltija: Ne postoji spremnost za rapodjelu 100 milijuna KM od putarina

Zbog problema u Federaciji BiH, odnosno bošnjačkih zahtjeva da se imenuju njihovi kadrovi, ponovo zastoj u investicijama
Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2018. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Srna

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH ima obvezu produžiti primjenu odluke o raspodjeli prihoda od putarina koja je usvojena 2009., ali da u Vladi Federacije BiH “za to ne postoji spremnost”.

''UO UNO nikada nije razmatrao usvajanje neke nove odluke o raspodjeli sredstava od posebne putarine, već ima obvezu produžiti odluku iz 2009.'', utvrdio je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjoj Luci i dodao da nije ni točno da su ponuđena tri prijedloga o raspodjeli sredstava od putarina.


Rekao je da je “nevjerojatna činjenica” da su na računima prikupljena sredstva u iznosu od oko 100 milijuna KM, ali se zbog nemogućnosti dogovora o raspodjeli ne mogu podijeliti, iako putarska poduzeća moraju plaćati rate po osnovu kredita uzetih za izgradnju autoputeva.

U RS-u tvrde da predstavnici Vlade Federacije BiH traže određivanje novih koeficijenata za raspodjelu, odnosno više novca za ovaj entitet. Po dosadašnjem modelu raspodjele sredstava, RS bi pripadalo 39 posto, Federaciji 59, a distriktu Brčko dva posto.  

Entitetski ministar finansija tvrdi da je, ''zbog problema u Federaciji BiH, odnosno bošnjačkih zahtjeva da se imenuju njihovi kadrovi, ponovo zastoj u investicijama koje provoditi 'Elektroprijenos BiH' zbog čega može doći u opasnost redovnost opskrba električnom energijom”.

''Predstavnici Bošnjaka u upravi 'Elektroprijenosa BiH' su blokirali rad te kompanije. Ta kompanija ni sada nema usvojene planove investicija, niti može da provede javne nabavke i izvrši novo zapošljavanje'', ustvrdio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close