'oće bit' dosta?

Tegeltija: Imamo ispregovaranih 2.200.000 cjepiva

Na pitanje osjećali se krivim zbog činjenice da niti jedna osoba u BiH još uvijek nije cijepljena, Tegeltija je odgovorio da se ne osjeća odgovornim u ovom sustavu.
Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2021. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupna potraživanja za cjepivima u BiH je 650.000, a imamo ispregovaranih 2.200.000 cjepiva, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

''Mislim da nije fer da se na ovaj način govori o ponudi Milorada Dodika. Pokazali smo na početku koronavirusa da je suradnja bitna, nije bio problem da se testovi prebacuju iz jednog kliničkog centra u drugi. Ne vidim razlog da se ne razgovara o ponudi Dodika jer uskoro stiže 100.000 cjepiva iz Rusije, ne vidim razlog da se dio ne uputi u FBiH, a drugi u RS. Fer je bio prijedlog Dodika i fer bi bilo da se dio cjepiva uputi u FBiH, ako će ih RS prije dobiti'',  smatra Tegeltija.

Dupla cijena

Dodao je da u drugoj polovici veljače dolaze cjepiva ''Pfizera'', a nakon toga i drugih proizvođača.

''Neću da govorim o zemljama koje su duplo skuplje platile te cjepiva i koje su već cijepile trećinu stanovništva. Srbija je cjepiva dobila iz Rusije i Kine, a mi smo raspravljali o tome trebali nabavljati cjepiva koja nisu prošla certifikaciju EU'', pojasnio je Tegeltija, prenosi Avaz.

Odgovornost

Na pitanje osjećali se krivim zbog činjenice da niti jedna osoba u BiH još uvijek nije cijepljena, Tegeltija je odgovorio da se ne osjeća odgovornim u ovom sustavu.

''Iznenađen sam reakcijama proizvođača. Europska unija ima potpisane ugovore za 120 milijuna cjepiva i neće dobiti ni trećinu. Ovaj proces spada na entitete, odnosno ministarstva zdravlja, onaj dio posla koje je trebalo da uradi Ministarstvo civilnih poslova BiH u ime Vijeća ministara je urađen'', istaknuo je Tegeltija.

Na pitanje o migrantskoj krizi i formiranju nove državne agencije koja bi se bavila ovim problemom, Tegeltija kaže da u budžetu uvijek ima novca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close