Talijanski veleposlanik u BiH posjetio mostarski sajam

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2014. u 15:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokretanje Unicreditova ad hoc deska rezerviranog za talijanska poduzeća zainteresirana za ulaganja u BiH te pokretanje prve zračne linije između Rima i Mostara, koja će od 17. travnja biti aktivna dva puta tjedno, konkretan su rezultat akcije jačanja gospodarske suradnje između Italije i BiH - kazao je veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias nakon svečanog otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru i sastanka s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Kako se navodi u priopćenju iz Veleposlanstva Italije u BiH, Corrias je kazao da je sada na bosanskohercegovačkim vlastima da pokrenu gospodarske, društvene i institucionalne reforme koje će ovu zemlju približiti Europi i koje će omogućiti da ovi napori budu dugoročno podržani

- Isto tako, na glavnim lokalnim političkim akterima je da pronađu kompromis koji će dozvoliti Mostaru da ponovo bude "normalan“ grad, s jednim novim statutom i novim izbornim zakonom koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora na koje se čeka od listopada 2012. – kazao je talijanski veleposlanik.

Zajedno sa direktorom Ureda ICE u Sarajevu Massimom Sessom, talijanski veleposlanik prisustvovao je inauguraciji "talijanskog deska".

- Otvaranjem ovog deska, UniCreditu je cilj da smanji udaljenost od 336 kilometara koji odvajaju granicu Bosne i Hercegovine od Trsta i talijanskih poduzeća - rekao je Corrias.

Talijanski veleposlanik sastao se danas i s direktorom mostarske Zračne luke Marinom Raspudićem s kojim je službeno dogovoreno pokretanje zračne linije Rim – Mostar, počevši od 17 travnja. Dva puta tjedno letove između ta dva grada obavljat će "MistralAir", zračna tvrtka grupacije talijanskih pošta.

- Ova veza, između glavnog centra Hercegovine i talijanske prijestolnice, dodaje se redovnim linijama između Mostara, Barija i Napulja i charter letovima, aktivnim prema mnogim talijanskim zračnim lukama. U ovoj zoni, zahvaljujući i religijskom turizmu koji se odnosi na Međugorje, broj talijanskih turista premašuje milijun osoba godišnje – navodi se u priopćenju.

Talijanski veleposlanik se na kraju susreo sa dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem kojem je uručio didaktički materijal, poklon Ministarstva vanjskih poslova Italije.

Nakon Sarajeva, Banjaluke i Zenice, od ove godine, zahvaljujući poticaju Veleposlanstva, i Sveučilište u Mostaru pokrenulo je studij talijanskog jezika i književnosti za oko 70 upisanih studenata.

- Pokretanje studija talijanskog jezika na najvažnijim sveučilištima u Bosni i Hercegovini funkcionalno je za jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i za perspektive dodatnih ulaganja u ovu zemlju - komentirao je Corrias.

Kopirati
Drag cursor here to close