Investicija

Talijanka invenstirala: Nevesinjske košulje idu u svijet

Gospodarstvo / Flash | 21. 08. 2016. u 15:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanka Claudia Varezzi kupila je tekstilnu tvornicu 'Javor' u Nevesinju u kojoj će u narednom periodu, osim 80 koje već rade, biti zaposleno još šezdesetak radnica koje će za inozemno tržište šiti muške košulje.

Ovo poduzeće je prodano za 300.000 KM, a da bi se stvorili svi neophodni uvjeti za rad i povećala produktivnost Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske osigurat će sredstva za obuku novih radnika, općina Nevesinje dat će prostor, a nova vlasnica će osigurati opremu i materijal.

Pogon tekstilne tvornice danas je sa Varezzi obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je tako ozbiljan kupac odlučio da ulaže u vrlo važan gospodarski kolektiv, napominjući da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo poticali da se realizira ovaj projekt u Nevesinju.

On je podsjetio kako su nakon pokretanja stečaja u 'Javoru' kontaktirali Varezzi, koja je prije godinu dana u stečajnoj fazi organizirala proizvodnju sa osamdesetak radnica.

"Cilj nam je bio da po okončanju stečajnog postupka u cjelini preuzme tvornicu i to se i dogodilo", rekao je Đokić, prenosi Srna.

On je naglasio da je vrlo važno za malu općinu kakva je Nevesinje da budu otvorena nova radna mjesta i što će se na ovaj način doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice, te će imati značaj za rast industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj.

"Varezzi je već odavno dokazala svoje sposobnosti u tekstilnoj industriji i uspješno posluje već neko vrijeme i u Nevesinju", rekao je Đokić, napominjući da je ovo dobra poruka i za druge partnere iz Europe da mogu investirati u ove krajeve i da imaju sigurnost.

On je poručio da će Vlada Republike Srpske nastaviti voditi aktivnu politiku podrške ekonomskom rastu i razvoju, novom zapošljavanju, te kao i do sada financijski pomagati investitorima i partnerima.

Varezzi, koja se od 1976. godine bavi tekstilnom proizvodnjom u Italiji i Rumunjskoj, kaže da je nakon 14 mjeseci suradnje s 'Javorom' odlučila da kupi ovu tvornicu, izražavajući nadu da će zajedno sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske i općinom uskoro biti udvostručena produktivnost u ovoj tvornici.

"Uvjerena sam da će realizacija ovog projekta biti u potpunosti zadovoljavajuća za sve strane", istaknula je Varezzi i zahvalila ministru Đokiću za podršku projektu proširenja kapaciteta u 'Javoru'.

Ni načelnik općine Nevesinje Momčilo Šiljegović nije krio zadovoljstvo što je ozbiljan kupac došao sa dobrim namjerama u Nevesinje da pokrene i proširi tekstilnu proizvodnju u jednoj nerazvijenoj općini kojoj mnogo znači jedno novo radno mjesto.

On je istaknuo da će općina Nevesinje sa zadovoljstvom pomoći u razvoju ovog projekta.

Talijanka Claudia Varezzi, vlasnik tekstilne tvornice 'Mistral' u Rumunjskoj, sredinom prošle godine pokrenula je proizvodnju u tvornici tekstila 'Javor' u stečaju iz Nevesinja i zaposlila 80 radnica koje su ranije radile u toj tvornici, koja sada mjesečno proizvodi 10.000 muških košulja.

Kopirati
Drag cursor here to close