Gužve tek slijede

Svjetsko prvenstvo i prevrtljivo ljeto smanjili broj turista u Hercegovini

Od ove godine primjetno je kako ugostitelji prijavljuju turiste, odnosno goste, koje borave kod njih.
Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turizam je zadnjih godina u Bosni i Hercegovini bilježio visoke stope rasta. Sudeći po podacima za razdoblje siječanj-svibanj, ove godine, taj trend bi se trebao nastaviti.

Službene statistike govore da je u spomenutom razdoblju BiH zabilježila rast broja posjeta od 13,3 posto, a broja noćenja od 14,5 posto, piše Večernji list.

S pitanjem, slijedi li još jedna rekordna sezona, obratili smo se Stipi Primorcu predsjedniku Turističkog klastera Hercegovina, koji na tu temu kaže: “Statistički to je doista tako, u prvih pet mjeseci bilježi se određeni porast, mada sam ja osobno uvjeren da je ipak u pitanju veći broj prijavljenih gostiju u odnosnu na ranije godine. Dakle, mislim da je sve manje sive zone, odnosno da su ugostiteljski objekti ažurniji u prijavljivanju. Nedvojbeno rasta je bilo, ali mislim da mu je značajno doprinio i veći broj pojavljivanja, prema našim saznanjima tolikog porasta nije bilo. Što više ako idemo na ovoj period, nakon svibnja, ako gledamo cijeli lipanj i prvu polovicu srpnja, mislim da se radi o laganom padu broja dolazaka turista na prostore Hercegovine i cijele Federacije.

Dva su osnovna razloga za to, nedavno završeno Svjetsko nogometno prvenstvo i ljeto koje je dosta prevrtljivo, nije pravo ljeto, nije onako kakvo smo mi u Hercegovini, navikli. Mislim da nam je to odvelo određeni broj gostiju. Ima i još jedan razlog, globalno gledajući turizam je uvijek osjetljiv na geopolitička zbivanja, bilo kakve turbulencije u okolnim zemljama uvijek su se pozitivno održavale na naš turizam. Trenutačno je situacija dosta mirna i u Grčkoj i u Tunisu, zemljama koje su nama konkurentne i po cijenama i po ponudi. Tako da možda, i tu gubimo jedan dio gostiju. Nisam baš uvjeren da ćemo ovu sezonu završiti s nekim plusom u odnosu na prethodnu. Svih prethodnih godina bio sam optimističan i govorio da je izvjestan porastu, ali ove godine bit ćemo zadovoljni ako dostignemo lanjske brojke posjetitelja”, naglašava predsjednik Primorac.

Na upit što se to promijenilo pa da ugostitelji prijavljuju veći broj gostiju, kaže: “Jednim dijelom zasluga je to novootvorenih objekata koji od starta žele poslovati prema propisima, a jednim dijelom pravna država, koja pomalo stišće na način da poslodavci vide da su kaznene mjere rigorozne, za onoga tko pokušava prikrivati goste. Sve skupa donosi pozitivne pomake u turizmu i utječe da je manje ‘sive’ zone“, ističe u razgovoru za Večernji list Primorac.

Osvrnuo se i na cijenu pristojbi.

''Ako ćemo gledati na ono što je zakonom propisano, boravišna pristojba je 1,6 maraka, dnevno po osobi. Federalno ministarstvo turizma ostavlja mogućnost vlasnicima ugostiteljskih objekata da sklope jedan godišnji ugovor gdje će se dogovoriti paušali iznos. Kao orijentir uzima se prethodna godina uz povećanje od desetak posto. Imamo dakle, dvije mogućnosti – plaćati na dnevnoj bazi spomenuti iznos ili potpisati godišnji paušali ugovor'', ističe Primorac.

Također, govorio je i što je najbolje za turizam, a osvrnuo se i na činjenicu da je od strane vlade proglašen vodećim ekspertom za turizam.

''Ja sam uvijek pristalica što korektnijeg rada, prijavljivati goste i raditi na dnevnoj bazi onako kako tko dođe. Znate teško je predvidjeti kretanja. Ja sada mogu govoriti iz nešto šireg kuta, gledajući ne samo Hercegovinu, nego i naše okruženje – Dalmaciju i Crnu Goru. Naime, od sredine lipnja sam od strane vlade, proglašen nekakvim vodećim ekspertom za turizam za regiju Hercegovina, grad Kotor i okruženje, te Splitsko dalmatinska županija, pa imam neke pokazatelje i podatke, koji upućuju da sezona nije kao prethodna. Kao i mi i oni svjetsko prvenstvo, vrijeme i stabilizaciju prilika na Mediteranu uzimaju kao razloge'', završava Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close