Optimistične najave

Svjetska banka predviđa ekonomski rast BiH u ovoj godini do 1,5%

Gospodarstvo / Flash | 20. 01. 2015. u 11:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će u 2015. godini, prema procjenama Svjetske banke (WB), imati ekonomski rast od 1,5 posto.

''Po analizama koje smo uradili, stopa rasta za BiH iznosi 0,4 posto u 2014. dok za 2015. predviđamo da će stopa biti nešto veća, dakle 1,5 posto. Analiza je bazirana na indikatorima visoke frekventnosti, odnosno glavnim ekonomskim indikatorima koji su bili dostupni u prošloj godini'', izjavila je danas u Sarajevu Sandra Hlivnjak, ekonomistica Svjetske banke u BiH.

Navela je da je 2014. označena jednim razdobljem stagnacije. Naime, dostupni ekonomski indikatori pokazuju poboljšanje ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu za BiH, dok je u drugom došlo do poplava i registriran je pad ekonomskih aktivnosti.

U trećem kvartalu je opet došlo do blagog porasta, ali to nije puno da bi moglo značajno promijeniti estimaciju za 2015. godinu, kao i izglede za 2014.

Svjetska banka je danas u Beogradu putem videoveze sa svim uredima Svjetske banke u SEE6 zemljama (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) predstavila redovni izvještaj o ekonomskim kretanjima u zemljama jugoistočne Europe (SEE6).

Prema tom izvještaju, razarajuće poplave u nekim zemljama dovele su do zastoja ekonomije jugoistočne Europe (SEE6) u 2014. uz rast samo 0,2 poto.

Izvještaj su predstavile direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe Ellen Goldstajn i vodeća ekonomistica Svjetske banke i jedna od autora izvještaja Gallina Vincelette.

Kako je istaknuto, vanjska potražnja za izvozom iz SEE6 je bila pozitivan pokretač ekonomskog rasta u 2014., uprkos slabom učinku eurozone i razočaravajućem globalnom oporavku. Međutim, politička neizvjesnost i kašnjenje ili smanjenje investicija su otežali posljedice razornih poplava koje su pogodile regiju u 2014.

Slab ekonomski učinak regije, prikriva značajne razlike između SEE6 zemalja, navodi izvještaj. Procjenjuje se da je u Srbiji u 2013. treći put došlo do smanjenja od početka svjetske krize, a Bosna i Hercegovina stagnira. Procjenjuje se da su se stope ekonomskog rasta Kosova i Crne Gore smanjile u 2014. Samo Albanija i Makedonija pokazuju znakove održivijeg oporavka zahvaljujući povećanju izvoza.

Prema izvještaju se očekuje da se SEE6 regija u 2015. umjereno oporavi, uz projiciran zbirni rast od 1,3 procenta. Prema prognozama za 2015., najveći ekonomski rast može očekivati Makedonija i on bi trebao iznositi 3,5 posto, zatim Crna Gora s očekivanih 3,4 posto rasta, slijedi Albanija s tri posto, a u Srbiji će ponovo biti negativan.

Izgledi za rast zavise od vanjskih faktora, uključujući održavanje oporavka vanjske potražnje, naročito u Europi, te stabilizacija međunarodnih cijena energenata na ili oko sadašnjih nivoa.

Ekonomsku aktivnost u SEE6, navodi se u izvještaju, usporava slaba domaća potražnja, a povjeranje potrošača i poslovne zajednice ostaje slabo zbog dugotrajnih političkih neizvjesnosti, kronično velike nezaposlenosti i bankarskog sistema opterećenog nenaplativnim zajmovima.

Stoga, izvještaj naglašava da se ekonomski rast u kratkoročnom i srednjoročnom periodu u SEE6 može podržati putem mudrih ekonomskih politika s dobro utvrđenim prioritetima.

Hlivnjak je izložila pitanja istaknuta u izvještaju koja su od posebnog značaja za BiH te prenijela osnovne preporuke za budućnost . U tom smislu među prioritetima su: ekonomske reforme u BiH, pomoć onima koji su socijalno najugroženiji, zatim potrebno je raditi na izradi strategije upravljanja dugom, na poboljšanju poslovnog okruženja i na jačanju supervizije i financijske discipline.

Kopirati
Drag cursor here to close