Sveučilišni gospodarski sajam

Povezivanjem Sveučilišta i gospodarstva studenti će postati konkurentniji na tržištu

Uz integraciju, strateško povezivanje s gospodarskim sektorom važan je dio nove Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru koja je usvojena na jednoj od prošlih sjednica Senata
Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2017. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru organizator je prvog sveučilišnog gospodarskog foruma koji će biti održan 30. studenog u 11 sati, u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru, a forum je otvoren za javnost.

Nova perspektiva Sveučilišta u Mostaru ogleda se kroz stratešku suradnju s gospodarstvom i jačanje međunarodne suradnje. Uz integraciju, strateško povezivanje s gospodarskim sektorom važan je dio nove Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru koja je usvojena na jednoj od prošlih sjednica Senata, navode u priopćenju.

''Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve potrebno je Sveučilište ubaciti u veću brzinu. Moramo biti brži, efikasniji i u većem kontaktu s gospodarskim sektorom, odnosno tržištem rada. Ovakav vid suradnje jedini je ispravan put ako želimo stvarati kvalitetan i stručan kadar koji će teorijsko znanje moći primijeniti u praksi'', rekao je rektor Zoran Tomić.

Prvi Sveučilišni gospodarski forum svečano će otvoriti upravo rektor Zoran Tomić, a govorit će o mogućnostima i perspektivi boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora. Sveučilišni gospodarski forum, uz domaće ''snage'' Sveučilišta okupit će i brojne uspješne gospodarstvenike, direktore javnih tvrtki i nositelje vlasti.

Inače, prvim će panelom moderirati prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Zdenko Klepić. U prvom panelu će sudjelovati Davor Martinović, direktor Euroherc osiguranja, Vilim Primorac, direktor HT Mostar, Darko Kasap, ministar gospodarstva Posavske županije, Stipo Buljan, federalni ministar industrije i rudarstva, Marko Šantić iz Gospodarske komore FBiH, Davor Krezić vlasnik tvrtke Alfatherm i jedan od osnivača Tehnološkog parka INTERA, te Ivan Jurilj u ime REDAH-a i Ureda za EU integracije ZHŽ.

Kako je priopćeno iz Sveučilišta, dosadašnja suradnja Sveučilišta u Mostaru s gospodarskim sektorom ostvarivana je kroz neizravno određene projekte i uz pomoć Gospodarskog savjeta Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. S ovim forumom cilj je ostvariti nove suradnje, te poboljšati postojeće, u konačnici osigurati nastanak nove još povoljnije atmosfere za suradnju. Na ovaj način stvorit će se kvalitetni uvjeti za brže, efikasnije i protočnije zapošljavanje diplomiranih studenta sa Sveučilišta u Mostaru.

Drugim panelom moderirat će Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. U panel raspravi će sudjelovati Tonćo Barbarić, direktor tvrtke FEAL Široki Brijeg, Ladislav Bevanda, iz tvrtke HERING, Franjo Širić, vlasnik tvrtke Weltplast, Zdravko Vojvodić, jedan od osnivača Drvnog klastera Hercegovine, Marinko Gilja, direktor Elektroprivrde HZ-HB d.d. Mostar i Zoran Maros iz tvrtke FIS Vitez. Posjetitelji Prvog sveučilišnog gospodarskog foruma također će moći sudjelovati u programu kroz planirane diskusije na završetku svakog panel izlaganja.

Povezivanje gospodarskog sektora sa Sveučilištem u Mostaru iznimno je značajno za studente Sveučilišta u Mostaru, jer se na ovaj način otvaraju brojne mogućnosti unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija, te time stvaraju uvjeti za konkurentniji status pri budućem zapošljavanju.

''Suradnja između akademske zajednice i gospodarskog sektora posebno je značajna, jer upravo Sveučilište u Mostaru obrazuje nove kadrove, te predstavlja bitnu funkciju u gospodarstvu BiH. Na tom tragu ovaj prvi Sveučilišni gospodarski forum bit će inicijalni pokretač i veza buduće uspješnije suradnje akademske zajednice i gospodarskog sektora'', stoji u priopćenju iz Sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close